Mediji kao politički protivnici: „Deo folklora, u nedostatku jake opozicije“

Vesti 18. apr 202322:29 24 komentara

Napadi političara na vlasti na medije postali su deo folklora, nekako nije više ni neobično, kaže glavni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović. Profesorka FPN-a Aleksandra Krstić dodaje da političari shvataju kritičke medije za opoziciju. "Pretvorili ste novinare u svoje političke protivnike, zašto biste ih inače nazivali opozicioni mediji", navela je.

U poslednje vreme novinari nezavisnih medija sve češće su na meti napada predstavnika vlasti i provladinih tabloida. Posebno su na udaru novinari United Media grupe, ali i ostali nezavisni novinari. Zašto i ko nas deli na podobne i nepodobne novinare i koliko opasna ova podela može da bude?

POVEZANE VESTI

„Naravno da je opasna, u državi u kojoj smo nedavno obeležili 24 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, 29 od ubistva Dade Vujasinovic, a pre 22 ubije je Milan Pantić. Mi u državi u kojoj nismo rešili ključne stvari – ubistva novinara, imamo sada vrlo uzavrelu atmosferu, ne samo time što se novinari etiketiraju, napadaju, već imamo neke mehanizme koji su uspostavljeni, ali ne funkcionišu“, kazala je Krstiću emisiji Newsnight.

Prema njenim rečima, jedini „mehanizam“ koji funkcioniše je što novinari koji su pod pritiskom, izlaze u javnost.

„To je jedini funkcionišući mehanizam, jer policija nešto uradi u prvih 24 sata, a zatim imate sud i slučajeve koji se nikada ne rešavaju. Situacija zaista teži da eksplodira, jer imate te podele, i međusobne napade novinara. Svakom je jasno, samo je pitanje šta ćemo da uradimo tim povodom“, rekla je Krstić.

Draža Petrović kaže da su pretnje koje se upućuju novinarima postale „deo folklora“.

„Da sad razni funkcioneri vlasti kritikuju, napadaju medije koji kritički pišu o ovoj vlasti. Nekako nam nije ni neobično više, oguglali smo… Ja se šalim da je nama drago što je premijerka postala dobrovoljna influenserska, jer ona reklamira Danas… Iako vlast tvrdi da Danas i Nova kao jedini listovi koji imaju kritički pristup, da su to beznačajni mediji, očigledno oni znaju šta piše u novinama koje ‘niko ne čita'“, ironičan je Petrović.

Prema njegovom mišljenju, situacija je takva jer „nemate neku jako opozciju, pa oni smatraju da je mnogo opasnija opozicija ta medijska“.

„Pretvorili ste novinare u svoje političke protivnike, zašto biste ih nazivali opozicioni mediji“, dodala je Krstić.

A Danas nisu opozicioni medij, pojašnjava Petrović.

„‘Srpska reć’ je bila opozicioni medij, izdavala ga je Srpska radikalna stranka. Mi ne učestvujemo na izborima, nismo opozicioni, mi smo mediji koji kritikuju vlast“, kaže.

Aleksandra Krstić naglašava da ne treba danas, u 21.veku, da definišemo šta je sloboda medija.

„Ona je definisana evropskim i međunarodnim konvencijama. I kada čujete da vlast kaže da je to važna tema, ne, mi treba da govorimo da li je ona ugrožena, ko je ugrožava, ko je potire i koji su to mediji ugroženi“, izjavila je.

A što smeta karikatura?

Petrović kaže i da je nivo tolerancije političara na vlasti niži od običnog građanina. A ne bi trebalo.

„Ako se premijerka pojavi na karikaturi, pa izvinite, to rade svi mediji u svetu, samo Islamska država se bori protiv karikature… To radi Ana Brnabić, pa ako želi da liči na Islamsku državu, to je njen izbor“, rekao je Petrović.

Krstić dodaje da su političari posebno „osetljivi na karikaturu“.

„Mi imamo vrhunske karikaturiste. Kritika u karikaturi zapravo najviše boli. Jer kompleksan događaj karikatura pojednostavljuje i ona se pamti duže od bilo kakvog teksta. I ima neku poruku – mora da bude korektiv vlasti“, izjavila je.

Kako je rekla, totalitarni režimi su se uvek trudili da cenzurišu karikaturiste, da izbrišu njeno postojanje.

Draža Petrović ocenjuje i da „novinarstvo u ovoj zemlji nikad nije bilo lako“.

„Uvek je bilo na meti nekih moćnika, interesnih grupa i političara na vlasti. Ali nekako je to postao sada otvoreni rat političara na vlasti i medija, pre svega N1, Nove, Danasa. Nas doživljavaju kao opasnije od ove opozicije koja je u Skupštini. A mi samo hoćemo da se bavimo svojim poslom“, izjavio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare