Mediji: Mađarski general sledeći na čelu Kfora, prvi put neko iz regiona

Vesti 10. feb 202110:48 3 komentara
Kfor na Kosovu vojnici
Ilustracija / N1

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeće u novembru komandu nad Kforom na Kosovu od italijanskog kolege Franka Federičija a to će biti prvi put da na čelu te međunarodne misije bude oficir iz jedne države regiona.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim misijama, a predviđeno je da na čelu Kfora ostane do novembra 2022. godine.

Pod Kajarijevom komandom u Kforu biće i mađarski Taktički rezervni bataljon koji se smatra ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine. Mađarski kontigent sa 432 vojnika treći je po veličini u Kforu, odmah iza SAD i Italije.

„Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu. Tokom 1996. bio je oficir za vezu mađarskog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni u Hercegovini, 2004. je bio savetnik EU u Darfuru, služio je u misiji ISAF u Avganistanu i u NATO komandi u Norfolku u Virdžiniji“, dodaje se u tekstu.

Informaciju o tome da će Mađarska imati narednog komandanta Kfora prethodno je potvrdio i načelnik Generalštaba te zemlje Ferenc Korom.

Od 2000. do danas komandanti Kfora bili su iz Italije (12 oficira), iz Velike Britanije (jedan), Francuske (tri), Nemačke (sedam), Norveške (jedan) i Španije (jedan).

Govoreći o svom budućem angažmanu, Kajari je naveo da je povoljna bezbednosna situacija doprinela da se broj vojnika u toj misiji sa početnih 50.000 smanji na sadašnjih 3.500.

„I dok Mađarska jača ulogu u vojnoj misiji na Kosovu, Slovenija je rešila da je smanji. Slovenački ministar odbrane Matej Tonin najavio je smanjenje kontigenta u Kforu i povećanje učešća u misiji Eufor u BiH, i drugim operacijama EU i NATO. On je dodao da će i pored toga misija na Kosovu ostati najbrojniji angažman Slovenije van svojih granica“, dodaje portal Balkanska bezbednosna mreža.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare