Mediji u EU: Rezolucija o Srebrenici iznuđena u podeljenoj Generalnoj skupštini UN

Vesti 25. maj 202417:16 17 komentara
Shutterstock/lev radin

Usvajanje rezolucije UN o genocidu o Srebrenici je "diplomatski fijasko" za Zapad, to je "nacionalna vruća tema i nešto najbolje što može da se desi predsedniku Aleksandru Vučiću u ovom trenutku", to je bio i "iznuđen čin podeljene međunarodne zajednice", ocene su medija u EU.

Nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ smatra da na unutrašnjem planu, s obzirom na to da će 2. juna u Srbiji izbori, Vučiću odgovaraju izgubljeno glasanje u UN i gnev koji je izazvao protiv Nemačke.

Francuski dnevnik „Mond“ je ocenio da usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. „bio iznuđen čin podeljene medjunarodne zajednice jer je izglasavanje rezolucije bilo daleko od jednoglasnosti“.

„Mond“ ukazuje na to da je „to dosad jedina rezolucija, posle onih o genocidu u Ruandi 2003. godine i holokostu 2005. godine, koju nije prihvatila većina članica UN, iako u njoj nije ni pomenuta bilo kakva odgovornost Srbije“.

Pariski list predočava da to „predstavlja dodatni simptom vladajuće podele u Generalnoj skupštini UN“ i „guranje ustranu važnosti ‘zapadnog bloka“ više nije tabu u Njujorku“.

Nemački portal „Dojče vele“ prenosi analizu švajcarske radio-televizije SRF da je rezolucija usvojena „tek posle teške borbe i predstavlja diplomatski fijasko“.

SRF navodi da je protiv te rezolucije glasalo 19 zemalja, među kojima su Srbija, Rusija, Kina i Mađarska, dok se 68 zemalja uzdržalo od glasanja. „To nije ubedljiv rezultat. To je šamar za Zapad koji je većinski podržao odluku“ – piše švajcarska radio-televizija.

Pročitajte još:

SFR dodaje da je Vučić oštro napao pristalice rezolucije, koje je opisao kao „moćne, velike, bahate“. Pitao ih je da li će ta rezolucija doneti pomirenje i odmah odgovorio: „Ne!“ dodavši da „ona unosi razdor“.

„Debata koja se nedeljama vodila ispred i iza kulisa UN, bila je sve samo ne pomirljiva“ – piše švajcarski SRF. „Mnoge delegacije država optužile su inicijatore da nisu pregovarali transparentno i da nisu bili dovoljno uporni u traženju konsenzusa“.

U analizi se podvlači da je i trenutak za izglasavanje rezolucije bio „krajnje nesrećan“ jer „zašto se sada bavimo genocidom koji se dogodio pre 29 godina, dok se u Gazi čine ratni zločini“.

SRF zaključuje da sve to „još jednom pokazuje koliko su duboki razdori u UN i koliko je malo volje da se pokuša da se oni prevaziđu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare