Međak: Rusija ne bi priznala Kosovo ni kad bi joj Srbija uvela sankcije

Vesti 13. okt 202220:19 42 komentara
N1

Rusija ne bi priznala Kosovo ni kad bi joj Srbija uvela sankcije, jer Moskva želi da upotrebi Kosovo tokom pregovora o tome šta može dobiti u Ukrajini, izjavio je Vladimir Međak, član Upravnog odbora Evropskog pokreta.

Pročitajte još:

“Rusija nikako ne može da prizna Kosovo jer to nije u njenom interesu”, rekao je Međak u emisiji Iza vesti na N1.

Sa druge strane, čak i kad bi Srbija odmah uvela sankcije, zbog odugovlačenja če prema njoj jako dugo ostati “duboko nepoverenje”, ocenio je.

Upitan o izveštaju Evropskog parlamenta, kojim se traži da se preispitaju svi fondovi za Srbiju, kaže da je bilo samo pitanje vremena kada će neko povezati to: “mi vam dajemo pare, a vi o nama lažete”.

Kaže da IPA fondovi za Srbiju iznose 250 miliona evra godišnje, a da Srbija ima pristup i Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, i da su sve to “pare članica EU”.

“Ako se jedanput krene tim tokom, sve ostale stvari će pratiti pre ili kasnije”, rekao je on, misleći na mogućnost ukidanja fondova za Srbiju.

Podseća da je pitanje IPA pokrenuo nemački parlament još u aprilu ili maju.

“Imamo gomilu najava da se neke stvari spremaju, a mi ćemo u poslednjem trenutku da se iznenadimo šta nas je snašlo, pa da kažemo – to je svetska zavera protiv Srba”, kazao je Međak.

Na pitanje da li odluka o sankcijama ostaje na sledećoj vladi, kaže da nova vlada za to nije potrebna, ističući da je tehnička vlada “bez problema” uvela sankcije Belorusiji.

“Tad smo se usaglasili sa paketom sankcija EU iz 2014”, rekao je on.

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo čekati dok “šteta ne bude veća od koristi” nazvao je neodgovornom, ocenivši da ako znaš da će štete biti, treba da reaguješ pre nego što ona nastane.

“Mislim da se vode pregovori koji nivo sankcija treba Srbija da uvede Rusiji da EU bude zadovoljna”, kazao je Međak.

On smatra da ako Srbija uvede sankcije Rusiji neće biti zaustavljanja pregovora sa EU i možda dođe do otvaranja novog klastera u decembru, ali ostaje problem potpuno narušenog poverenja.

Kako je kazao, najveći problem vlasti oko uvođenja sankcija Rusiji je odijum sopstvenih birača, pošto je blast u Srbiji “napravila rok zvezdu od Vladimira Putina”.

Govoreći o neizuzimanju Srbije od sankcija na rusku naftu, za šta su vlasti i prorežimski mediji u Srbiji okrivili Hrvatsku, Međak ističe da je to jednoglasna odluka EU.

Koliko je za tu odluku odgovorna Hrvatska, toliko je i Mađarska, a premijer Viktor Orban je prošlog meseca dobio Orden Svetog Save, rekao je Međak i dodao da Hrvatskoj ta odluka čak donosi štetu jer joj je Srbija plaćala taksu za snabdevanje preko Janafa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare