Među retkima iz struke poručio – Generalštab je za rušenje: Sada je kandidat za v.d. direktora Zavoda

Vesti 12. jun 202420:17 27 komentara

Arhitekta Aleksandar Ivanović nije želeo da otkrije da li je tačno da je kandidat za novog v.d. direktora beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a onda je obelodanjen dnevni red Privremenog organa Beograda. A na njemu, između ostalog, potvrda Ivanovićevog imenovanja, čoveka koji je među retkima iz struke poručio - Generalštab je za rušenje. Da li je njegov izbor korak ka tom scenariju?

Na vanrednoj, telefonskoj sednici, Privremeni organ je odlučivao je da li će arhitekta i konzervator Aleksandar Ivanović voditi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Pozicija ostade upražnjena kad je Olivera Vučković otišla iz Zavoda zbog pritisaka da Generalštabu skine zaštitu. Oni koji su sa Ivanovićem sarađivali, novinarki Jeleni Bulajić su rekli da on ne bi trebalo da ima poteškoća kao bivša direktorka.

„Ime Aleksandra Ivanovića je jedino koje se spominje kao osoba koja kaže da Generalštab ne zaslužuje status spomenika kulture“, rekla je Jelena Bulajić, novinarka Nova.rs.

„Da se ja pitam, treba da se vrlo detaljno, tehnički, arhitektonski sve fotodokumentuje i sačuva, objekti poruše i raspiše javni međunarodni konkurs za privođenje objekta, odnosno zemljišta nameni, ili kako već država ili grad Beograd procene da je interes grada“, poručio je arhitekta-konzervator Aleksandar Ivanović.

„Ta njegova izjava je Tanjug objavio u martu i onda su je preneli masovno svi pro-državni mediji, čak su neki od njih imali komentar – evo, napokon jedan hrabar čovek koji je spreman da kaže ono što mnogi misle, a ne smeju da kažu“, dodaje Bulajić.

Prenosi Bulajić – strahuju radnici Zavoda i struka da je Ivanovićevo imenovanje korak bliže realizaciji projekta firme zeta Donalda Trampa, koji bi da gradi na ovom mestu.

U organizaciji „Evropa nostra Srbija“ kažu – svima je to jasno.

„I pre izbora Ivanovića su mnogi koraci bili tu koji nam govore da ova država, odnosno ova vlast gura da se to tu desi“, smatra Višnja Kisić iz Evropa Nostra Srbija.

Svakako, napominje Kisić, zaštita Generalštaba i celine kojoj pripada nije pitanje jednog ili drugog direktora, pa sam Ivanović neće moći da donese odluku kojoj se javno usprotivila većina u gradskom Zavodu.

„U suprotnom bismo imali situacije da ko god dođe za direktora ili v.d. direktora može da skine zaštitu sa bilo kog spomenika kulture u Republici Srbiji, a to je naravno neprihvatljivo i nije u skladu sa svim procedurama“, napominje Kisić.

Imaće tu reč i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, čija direktorka je takođe pod pritiscima podnela ostavku. Kao njena naslednica spominje se direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković. Ona kaže da nije dobila takvu ponudu i da je ne očekuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare