Međunarodna konferencija tužilaca za organizovani kriminal u Beogradu

Vesti 22. feb 202315:09 4 komentara
Sud, specijalni sud, tužilaštvo, suđenje Jovanjica, ročište, advokati, tužilaštvo za organizovani kriminal
N1/arhiva

Konferencija tužilaca za organizovani kriminal na kojoj učestvuju tužioci iz 12 evropskih država održava se danas i sutra u Beogradu.

Konferenciju su otvorili srpski tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i ambasador OEBS-a Jan Bratu.

Povezane vesti

Tužilac Nenadić je najavio intenzivniju i još oštriju borbu protiv organizovanog kriminala sa posebnim osvrtom na praćenje tokova i pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima.

Pored tužilaca iz zemalja regiona na konferenciji učestvuju tužioci iz Italije, Mađarske, Rumunije, Grčke, Bugarske, Albanije.

Biće organizovano više bilateralnih susreta na kojima će se ragovarati o zajedničkom radu na konkretnim predmetima.

Srpski tužilac će sa kolegom iz Grčke razgovarati o toku istrage u vezi sa ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini u januaru 2020 godine, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu u julu 2020. godine.

Nenadić će od grčkog tužioca zatražiti informacije koje se tiču konkretnih preduzetih mera u dosadašnjim istragama.

Podsetimo, okrivljeni saradnik Srđan Lalić u postupku protiv Belivukovog klana je više puta tokom suđenja ovoj grupi pominjao ova dva ubistva u Atini i dovodio ih u vezu sa vođama Belivukovog klana, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Prema rečima Lalića upravo oni su organizovali ubistva Dedovića i Stamatovića po naredbi Radoja Zvicera navodnog vođe kavačkog klana.

Kako N1 saznaje, sa crnogorskim kolegom tužilac Nenadić razgovaraće o konkretnim predmetima.

Inače klan Veljka Belivuka, kom se sudi pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, dovodi se u vezu i sa ubistvima Mileta Radulovića Kapetana, Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Okrevljeni saradnik Srđan Lalić govorio je detaljno i o ovim ubistvima za koje je direktno optužio već pomenute vođe klana Belivuka i Miljkovića, ali i još jednog optuženog člana Nebojšu Jankovića.

Lalić je tvrdio, da je Nebojša Janković ubio Damira Hodžića sa tri hica u glavu iz vatrenog oružja, dok je za ubistvo Adisa Spahića rekao da „misli“ da ga je Belivuk ubio.

Tu pretpostavku Lalić je izneo na ročištu 3. februara kada ga je Belivuk ispitivao.

Belivuk: Pričao si detaljno kako je Damir Hodžić ubijen sa tri hica u glavu i iz kog oružja. A ko je ubio u Crnoj Gori Adisa Spahića?

Lalić: Ti si ga ubio.

Belivuk: Pa što i to nisi rekao? Što si prećutao?

Lalić: Mislim da si ga ti ubio, nemam tačna saznanja, pa to nisam ispričao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare