Međunarodna krizna grupa iz izveštaja uklonila da je KFOR pregovarao sa Srbima iz Banjske

Vesti 28. maj 202421:55 0 komentara
N1

Međunarodna krizna grupa iz izveštaja, koji je objavljen u aprilu, uklonila je danas informaciju da je KFOR pregovarao o povlačenju naoružane grupe Srba iz Banjske. Ipak, ostala je rečenica da je KFOR "rano ujutru 24. septembra, primetio neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestio Kosovsku policiju".

Jedna od glavnih vesti za javnost na Kosovu ovih dana tiče se KFOR-a, nakon što je po drugi put u pisanim dokumentima dostupnim javnosti, izneta tvrdnja da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju srpske oružane grupe iz sela Banjska tokom napada i sukoba u septembru prošle godine, prenosi KoSSev.

U pitanju je preliminarni nacrt Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, koji je predstavljen ovog vikenda u Sofiji, te izveštaj Međunarodne krizne grupe iz aprila.

KFOR je demantovao ovakve navode, uključujući i za KoSSev.

„To nije tačno, ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore“, poručili su u nedelju.

Najnovija vest stiže danas.

Uticajna Međunarodna krizna grupa promenila je svoj izveštaj objavljen u aprilu. Na samom kraju izveštaja su naveli da su „pogrešno konstatovali to da je osoblje KFOR-a pregovaralo o povlačenju srpske oružane grupe sa svoje pozicije iz Banjske„, te da su izveštaj „ažurirali 28. maja“.

KoSSev je proverio izveštaj i u njemu zaista nedostaje rečenica: „U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume…“, a u tom delu postavljena je zvezdica.

U ažuriranoj verziji sada navedeno je: „Ostavljajući svoje teško naoružanje, grupa se povukla u okolne šume, iz kojih su potom iščezli“.

U ovom delu je ipak ostala nepromenjena tvrdnja: „Rano ujutru 24. septembra, mirovnjaci KFOR-a su primetili neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestili Kosovsku policiju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!