Međunarodna zajednica bi mogla da igra na Vučića kako bi zaustavila sunovrat BiH

Vesti 12. dec 202119:32 78 komentara

Srbija se neće mešati u unutrašnje stvari drugih država, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan da prokomentariše izglasavanje zaključaka i Informacija u Skupštini Republike Srpske kojima taj entitet Bosne i Hercegovine vraća sebi nadležnosti iz oblasti odbrane, bezbednosnih agencija, oporezivanja i pravosuđa. Upravo bi preko Vučića međunarodna zajednica mogla da zaustavi proces koji vodi ka dezintegraciji BiH, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Opasna igra i potez koji Bosnu i Hercegovinu dovodi na ivicu raspada. Tako za N1 ocenjuje poslednje poteze Narodne Skupštine Republike Srpske, Aleksandar Popov, direktor centra za regionalizam. Ove poteze vuče Milorad Dodik, član predsedništva BIH, i vuče ih jer ga na to ohrabruje apsolutna podrška jedne susedne i jedne udaljene države. Obe često nazivane bratskim.

POVEZANE VESTI:

„Ovaj susedni to je Republika Srbija, i njen predsednik, i celo rukovodstvo, a drugi faktor je Rusija koja je stala iza Dodika, i on je uspeo da obezbedi da Rusija stavi i veto na odluku o izboru visokog predstavnika. Međutim mene brine onaj drugi faktor, a to je onaj što se zove međunarodna zajednica, zapravo EU i SAD, koje nisu uradile ono što su morale da bi se posle 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da se od BiH napravi funkcionalna država, i servis svih građana. Ona je sada najbliže disoluciji nego mogućoj konsolidaciji“, upozorava Popov.

Iz Beograda kratka poruka.

„Poltika Srbije je poštovanje teritroijalnog integriteta BiH, ali i poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH. Što znači puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, i Srbija je jedan od garanta sprovođenja Dejtonskoj sporazuma“, poručio je predsednik Vučić.

Poruke političara iz Srbije su sve vreme dvojake – s jedne strane se izjavljuje o poštovanju teritorijalnog integriteta i suverenitea Bosne i Hercegovine, a s druge se govori o tek privremenoj odvojenosti Republike Srpske od matice.

„Ovde je ordinarna jedna stvar koju treba imati u vidu, a to je da Dodik bez Vučićeve podrške ili ako bi pao u nejgovu nemilost, on bi bio politički mrtav čovek. Zapravo, ne bi bio nikakav više politički faktor. Međunarodna zajednica bi u ovom trenutku jedino preko Vučića mogla da zaustavi ceo ovaj proces koji vodi u sunovrat. Ja ne znam zašto to do sada nije urađeno, ali mislim da su sada karte na taj način pomešane“, ocenjuje Popov.

Inače, uprkos izjavama i Dodika i na primer predsedniak Skupštine Srbije Ivice Dačića da su nadležnosti otete od Republike Srpske, Skupština Republike Srpske je davno izglasala prenos nadležnosti državi. Dejtonski sporazum ne predviđa da se jednom data saglasnot na prenos nadležnosti opoziva. To ne prediđa ni Ustav BiH.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare