Međunarodne organizacije demantuju Brnabić: Ne finansiramo proteste u Srbiji

Vesti 27. jan 202221:08 17 komentara
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Milljević

Više međunarodnih organizacija demantovalo je da finansira ekološke i opozicione proteste u Srbiji, za šta ih je nedavno optužila premijerka Ana Brnabić.

Pročitajte još:

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Vestministerska fondacija za demokratiju (WFD), Britanski savet (British Council), Rivervoč (Riverwatch) i EuroNatur naveli su u odvojenim odgovorima za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne učestvuju u političkom životu Srbije i da su njihove aktivnosti usmerene na ekonomski i demokratski razvoj zemlje.

Brnabić je 20. januara, na konferenciji za medije na kojoj je saopštila da je vlada prekinula saradnju sa kompanijom Rio Tinto, optužila desetak međunarodnih organizacija iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije da finansiraju ekološke proteste u Srbiji. U tom kontekstu je navela Rokfeler fondaciju, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalnu zadužbinu za demokratiju, Vestminstersku fondaciju za demokratiju, Britanski savet, Rivervoč i EuroNatur.

Srpska kancelarija USAID navela je za RSE da odbacuje sve tvrdnje da ta organizacija finansira proteste i da učestvuje u osnivanju organizacija civilnog društva.

„Naši sporazumi o finansiranju eksplicitno navode da se sredstva američke vlade ne mogu koristiti za podršku bilo kakvim protestima ili političkim aktivnostima pojedinaca ili grupa“, navodi USAID.

Kancelarija USAID navodi da je u prethodne dve decenije sarađivala sa svakom vladom Srbije „kako bi pomogla ekonomski i demokratski razvoj“ zemlje, i da je sav njen rad u Srbiji „usmeren ka jačanju zemlje i podršci njenim naporima u procesu pridruženja EU i sprovodjenju reformi koje će poboljšati život gradjana“.

„Svako sugerisanje da je po sredi nešto suprotno smatramo apsurdnim“, navodi USAID.

Ta američka agencija navodi da je od 2001. godine do danas uložila oko 140 miliona dolara u aktivnosti namenjene civilnom društvu i medijima u Srbiji, i da je više od 400 miliona dolara potrošila na podršku inicijativama namenjenim boljem funkcionisanju državne uprave.

Vestministerska fondacija za demokratiju saopštila je da su netačne tvrdnje Ane Brnabić da je to javno telo Velike Britanije finansiralo ekološke ili političke proteste.

„Te tvrdnje ne odražavaju naše partnerstvo sa srpskim institucijama i posao koji radimo dugi niz godina. U Srbiji smo radili od početka njene demokratske tranzicije i sarađivali smo sa vladom, ministarstvima, skupštinom i više političkih partija i vlasti i opozicije. Naš rad sa različitim zainteresovanim stranama je uvek bio transparentan i imao je za cilj podršku reformi, demokratskom razvoju i dobrom upravljanju“, navodi WFD.

Fondacija nije odgovorila na pitanje RSE koliko sredstava je do danas uložila u vladine i nevladine projekte u Srbiji.

Predstavnik austrijske nevladine organizacije Rivervoč Ulrih Ajhelman prokomentarisao je za RSE izjavu Brnabić, rekavši da je postalo „gotovo normalna taktika da se za sopstvene greške okrivi neko drugi“ i dodao da to nije slučaj samo u Srbiji.

„Danas, u vremenima lažnih vesti i talasa teorija zavere, deluje gotovo normalno da se tako nešto pojavi. Međutim, da tako nešto iznese premijerka je pomalo i novi spin“, naveo je Ajhelman u pisanom odgovoru.

Naveo je da Rivervoč radi na Balkanu poslednjih 11 godina, sa partnerima iz organizacije EuroNatur, i dodao da je u okviru kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) izdvojeno oko 100.000 evra za nevladine organizacije u Srbiji koje se bore protiv projekata izgradnje mini hidroelektrana.

„Ova sredstva su usmerena za akcije protiv brana na Staroj planini i kraljevačkom kraju. Obe oblasti su bile ugrožene sa po oko 50 hidroenergetskih projekata“, navodi Ajhelman.

On dodaje da grupa Rivervoč nije osnovala nijednu nevladinu organizaciju u Srbiji i da podržava one koje već postoje.

Izvršni direktor nemačke nevladine organizacije EuroNatur Gabrijel Švaderer rekao je za RSE da su izjave Ane Brnabić „veoma iritantne“, jer ona očigledno zanemaruje snažan ekološki pokret u Srbiji.

„Premijerka Brnabić koristi narativ da u Srbiji ne postoji ekološki pokret, već da svu opoziciju vode organizacije iz inostranstva. Snažno se protivimo ovom narativu“, navodi Švaderer i dodaje da taj stav podseća na slične pristupe iz Rusije i Mađarske.

Švaderer kaže da EuroNatur, koja se bavi očuvanjem evropske prirodne baštine, podržava nevladine organizacije u Srbiji u oblasti borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana i u zaštiti ptica i očuvanju močvara.

Navodi da je njegova organizacija u poslednjih deset godina izdvojila oko 50.000 evra u oblasti zaštite ptica i močvara na godišnjem nivou, i da je u oblasti hidroenergetike u protekloj deceniji finansijski podržala nevladine organizacije u Srbiji sa 30.000 evra.

„Nijednu od organizacija koje podržavamo nije osnovao EuroNatur, ali mi podržavamo naše partnere u ispunjavanju njihove misije“, kazao je Švaderer.

Iz Britanskog saveta, tela koje je 1930-ih osnovala vlada Velike Britanije, navode za RSE da grade veze, razumevanje i poverenje između ljudi kroz umetnost i kulturu, obrazovanje i engleski jezik.

„Mi smo apolitična organizacija fokusirana na odnose u kulturi. Radimo sa nizom partnera, uključujući britansku vladu, organizacije civilnog društva i brojne donatore“, navodi se u odgovoru Britanskog saveta.

Podsećaju da u Srbiji rade od 1940. godine, pomažući mladim ljudima da steknu veštine, samopouzdanje i kontakte koji su im potrebni da ostvare svoj potencijal.

Navode da su do sada imali niz projekata za osnaživanje obrazovnog sistema, nauke i kulture u društvu, kao i više izložbi savremenih britanskih umetnika.

Britanski savet nije odgovorio na pitanje koliko je sredstava uložio u vladine i nevladine projekte u Srbiji.

Brnabić je 20. januara izjavila da proteste u Srbiji u najvećoj meri finansiraju organizacije iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije i da „nema reči kojima bi opisala njihovo licemerje“.

„Ti koji finansiraju proteste dolaze iz zemalja iz kojih dolaze i te kompanije (protiv kojih su usmereni protesti), a mi treba da branimo te kompanije i politički slabimo. Je l’ to igra koju igramo“, upitala je Brnabić.

Ambasade SAD, Velike Britanije i Nemačke u Beogradu reagovale su dan kasnije, odbacivši tvrdnje da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji. Navele su da je to „štetna i posebno teško razumljiva optužba“ kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju vladu i skupštinu Srbije u programima reformi i razvoju demokratskih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare