Međunarodne organizacije o presudi za Ćuruviju: Pravda mora biti zadovoljena

Vesti 02. dec 202119:38 2 komentara
Ilustracija / N1

Pravda mora biti zadovoljena, komentar je generalnog sekretara Evropske federacije novinara (EFJ) Rikarda Gutieresa povodom druge prvostepene presude izrečene u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i osnivača listova Dnevni telegraf, Nedeljni telegraf i Evropljanin.

Pred sudskim većem Specijalnog suda u Beogradu, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, za Ćuruvijino ubistvo osuđeni su nekadašni pripadnici Službe državne bezbednosti (SDB) Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Povezane vesti

Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak, koji je u bekstvu, dobili po 20 godina.

„Slučaj novinara Slavka Ćuruvije simbol je nekažnjivosti ubistva novinara u našoj profesiji širom Evrope. Evropska federacija novinara, glavna reprezentativna organizacija novinara u Evropi, pozdravlja prvostepenu presudu. Ovo je izuzetno važna sudska odluka, koja treba da potvrdi odgovornost srpske države, a posebno Miloševićevog režima“, ukazao je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Rikardo Gutieres. Prvostepena sudska odluka istovetna je kao ona koju je Apelacioni sud ukinuo septembra 2020. i doneo odluku o ponavljanju sudjenja za ubistvo počinjeno pre 22 godine.

Atila Mong, predstavnik njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ), presudu ocenjuje kao važnu sudsku odluku kojom su, kako kaže, kažnjene ubice Slavka Ćuruvije, novinara i neskrivenog kritičara režima Slobodana Miloševića.

„Presuda je važan korak u okončanju nekažnjivosti u ovom slučaju, ali srpske vlasti treba da nastave da rade na ostvarenju pune pravde tako što će identifikovati nalogodavce ubistva i pokrenuti njihovo krivično gonjenje. Uz to, presuda predstavlja pravi korak u prekidanju kruga nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“, naveo je za Glas Amerike predstavnik CPJ-a za Srbiju i druge evropske zemlje.

Period od dvadeset dve godine, od čina ubistva pa do okončanja drugog po redu prvostepenog sudskog postupka, bio je dug put traganja za neposrednim izvršiocima i nikada utvrđenim inspiratorima i nalogodavcima zločina nad novinarom, ali i profesijom, piše Glas Amerike.

„Saučesnici ubica činili su sve da pravda ne bude zadovoljena – istraga nije bila dobro sprovedena, bilo je opstrukcija, uništavani su dokazi, a svedoci zastrašivani. Takođe, suđenje je ukazalo na i dalje postojeće saučesništvo ubica i njihovih sponzora sa krugovima vlasti u Srbiji“, rekao je Gutieres.

Sudbina prethodne presude, odnosno njeno ukidanje, mogla bi biti aktuelizovana i u ovom slučaju pošto prvostepeno osuđeni i u ovom slučaju imaju pravo žalbe Apelacionom sudu Srbije.

Gutieres gaji nade da će presuda pripadnicima tajne službe osuđenim za ubistvo Slavka Ćuruvije biti potvrđena u žalbenom procesu.

„Da će biti konačna i da neće ponovo biti predmet pobijanja. Time bi se pokazalo da u Srbiji postoje skrivene snage koje odbijaju da rasvetle zločine iz prošlosti“, uveren je Gutieres.

Slična očekivanja izrazio je i Atila Mong.

„Nadamo se da presuda neće ponovo biti poništena u žalbenom postupku što bi u svetu izazvalo sumnju o tome da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena“, zaključio je on.

Komentari (2)

Vidi sve komentare