Međunarodni evropski pokret pokrenuo onlajn peticiju podrške demokratiji u Srbiji

Vesti 14. feb 202415:53 0 komentara
N1/Marina Pupavac

Međunarodni evropski pokret pokrenuo je onlajn peticiju podrške demokratiji u Srbiji, uz ocenu da je sve više dokaza da decembarski parlamentarni izbori nisu bili slobodni i pošteni i da zemlja koja je je putu da postane članica Evropske unije (EU) beleži pad demokratije.

Međunarodni evropski pokret poziva Evropsku uniju (EU), Kancelariju OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i Savet Evrope da, zajedno s predstavnicima lokalnog civilnog društva, pokrenu punu i transparentnu istragu navoda o izbornoj prevari.

Ozbiljne nepravilnosti koje su urušile izborni proces, kako u danima uoči izbora, tako i tokom izbornog dana 17. decembra 2023. godine, nisu ono što bi se očekivalo u funkcionalnoj demokratiji.

Kao odgovor na to, građani su izašli na ulice da izraze legitimnu zabrinutost u vezi sa neuspehom vlade i opštim stanjem demokratije u Srbiji, podseća Međunarodni evropski pokret.

Međunarodni evropski pokret poziva vlasti u Srbiji da primene demokratske i strukturne reforme kako bi se osiguralo učešće građana i zaštitilo inkluzivno i transparentno donošenje odluka, da ojačaju nezavisne medije i omoguće dijalog sa civilnim društvom kao sredstvo da se vrati poverenje građana, odnosno da se nastavi put evropskih integracija.

Ističuči da je EU zajednica vrednosti zasnovana na osnovnim ljudskim pravima, Međunarodni evropski pokret naglasio je da EU i njene institucije, kao i države članice EU i akteri van države, moraju da ulože jače napore da podrže i promovišu evropske vrednosti i osnovna prava u Srbiji i drugim zemljama kandidatima, kao i u svim državama članicama, navedeno je u saopštenju.

Peticija se može potpisati na OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!