Institut za štampu: Šokirani smo odgovorom policije na incident ispred zgrade N1

Vesti 31. maj 202318:37 3 komentara
novinarka mediji reporterka
Shutterstock

Međunarodni institut za štampu (IPI) još jednom je izrazio ozbiljnu zabrinutost za bezbednost novinara u Srbiji, navodeći da se nezavisni mediji i njihovi novinari suočavaju sa sve intenzivnijom toksičnom klimom klevetničkih kampanja i političkog pritiska u režiji vlasti i javnih zvaničnika.

IPI u svom saopštenju navodi da je organizacija šokirana nedostatkom adekvatnog odgovora policije na incident koji se dogodio 30. maja kada je grupa ljudi ušla u pritvatni posed televizije N1 i više sati ometala rad novinara.

„Iako se mirni protesti moraju poštovati, ulazak na posed medijske kuće jasno zahteva odgovarajuću rekaciju organa reda. Ovo postavlja ozbiljna pitanja o sposobnosti policije da zaštiti novinare i Stalna radna grupa za bezbednost novinara mora da reši to pitanja“, navodi se u saopštenju IPI.

Međunarodni institut za štampu podseća da se ometanje novinara N1 ispred zgrade u kojoj rade desilo nekoliko dana pošto su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i narodni poslanik Nebojša Bakarec u Skupštini optužili televizije N1 i Nova S za širenje mržnje, nasilja i „bolesne atmosfere u društvu“ koja je dovela do dva masovna ubistva.

Premijerka je optužila „tajkunske medije“ za trovanje nacije i „sejanje mržnje iz minuta u minut“.

„Ovo su poslednji u nizu komentara u sve intenzivnijoj klevetničkoj kampanji protiv medija u vlasništvu kompanje United Media, medijske kuće koja je nepokolebljivo kritična prema srpskoj vlasti i predsedniku Aleksandru Vučiću“, ističe IPI u saopštenju.

Institut dodaje da se mediji u okviru United Media često posmatraju kao „bastion novinarstva koje je nezavisno od Srpske napredne stranke i njenih poslovnih partnera i saveznika“.

„Poslednjih nedelja mediji N1, Nova S i Danas su od strane više javnih zvaničnika optuženi da rade protiv interesa države, da šire dezinformacije, organizuju anti-vladine proteste, a nazivani su i ‚fašističkim medijima‘“, podseća IPI.

Međunarodni institut objašnjava da se ovi verbalni napadi umnožavaju i ponavljaju u tabloidima i na televizijama koje su prorežimski nastrojene. IPI naglašava da opasna eskalacija u retorici protiv kritičkih novinara i medija predstavlja realnu opasnost po bezbednost novinara.

„IPI poziva sve vladine i javne zvaničnike u Srbiji da se uzdrže od neprijateljske retorike i da budu primer smirivanja tenzija“, navodi se u saopštenju.

Međunarodni institut za štampu kaže da ovakva medijska situacija potvrđuje zaključke međunarodnih nevladinih grupa i Evropskog parlamenta da srpske vlasti nisu napravile napredaj u oblasti medijskih sloboda.

„Nezavisno novinarstvo u Srbiji nastavlja da se suočava sa krizom“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare