Međustranački dijalog ide na letnju pauzu – šta su dosadašnji rezultati

Vesti 11. jul 202119:218 komentara

Međustranački dijalog ide na pauzu, bez da je iko od učesnika poručio da su stabilni izborni uslovi koji svima daju podjednake šanse, mogući. Evroparlamentarci će konkretniji oblik rešenja predložiti do 1. septembra, ali nikome nije jasno da li će se, šta, i na koji način promeniti i hoće li biti dovoljno vremena da se eventualna rešenja implementiraju za predstojeće izbore?

Brisel će tokom leta da piše, Beograd će čitati na jesen, a predsednik Narodne skupštine se trenutno pravi Englez.

„Pošto su sada izmislili da se mi sada zovemo kofasilitatori, ajde vi narodu objasnite šta to znači“, rekao je Ivica Dačić.

A možda je ipak, malo važnije, narodu objasniti šta da očekuje od septembra – hoće li kofasilitatori u međustranačkom dijalogu doći do ikakvog rezultata?

Povezane vesti

„Ta priča ne obećava previše, voleo bih da vidim šta će biti u predlogu evroposlanika, evroparlamentarcima će biti dovoljno, pretpostavljam, da isposluju minimalne ustupke i da eventualno minimalan deo opozicije bojkotuje izbore“, kaže novinar Đorđe Vlajić.

I dok Fajon, Bilčik i Flekenštajn poručuju – svi na izbore, a opozicija uporno insistira na promeni izbornih uslova, vlast je u jednom sigurna, zaključuje dalje novinar Đorđe Vlajić.

„Da će Vučić nastojati po svaku cenu, da ustupak, ako ga uopšte bude pravio, kada je reč o izbornim uslovima, bude što manji“, kaže Vlajić.

N1: Preko čega bi Vučić mogao da pređe?

„Pa malo da oslobodi javne servise, recimo“, kaže on.

Promene u sferi medija od suštinske važnosti, čeka se predlog šta će se i kako menjati, ali šta je sa nerešenim pitanjima iz prethodnog dijaloga 2019. godine, pitaju se u CeSidu.

„Pritisci na birače i zloupotreba državnih resursa, mi to jesmo izmenili kroz zakone i propise, ali manjka implementacija . hoće li se od septembra pronaći neki mehanizam koji će garantovati da će se to promenjeno implementirati i na terenu“, kaže Emilija Orestijević.

Vlast je do sada mnogo toga mogla da promeni, da je htela – još nešto je problematično u ovom dijalogu sa posrednicima iz Brisela, vide u Crti.

„Nije jasno ko je odgovoran za sprovođenje dogovorenog, ako se išta i dogovori, ko snosi odgovornost ukoliko se ništa ne dogovori, odnosno ako se dogovori ko će biti garant da će se to i sprovesti imajući u vidu da imamo veoma malo vremena do sledećih izbora“, kaže Raša Nedeljkov.

Kofasilitatori najavili da se zbog kraja dijaloga i konkretnih rešenja za isti sto vraćaju 17. i 18. septembra. A kad budu ustali od stola, koliko će biti Engleza?

Komentari

Vaš komentar