„Megaekskluzivni“ intervju sa silovateljem – „megasilovana“ ostaje pravda

Vesti 28. sep 202221:07 102 komentara

Noćas je na naslovnoj strani "Informera" osvanuo jednosatni intervju serijskog silovatelja Igora Miloševića. Nadležno ministarstvo na ovaj skandal nije reagovalo, pa ostaje stara dilema - da li zakoni važe jednako za sve?

Povezane vesti

„Naravno da će mediji sa niskom kulturom i nekvalitetni mediji na sve moguće načine koristiti sekusalnost žena i to najčešče u okvirima eksploatacije žena“, kaže profesorka Filozofskog fakulteta Nada Sekulić.

Milošević je višestruki povratnik koji je skoro ceo život proveo u zatvoru. Nakon njegovog izlaska, žene su se udružile na društvenim mrežama kako bi se, kako kažu, same zaštitile jer to sistem ne čini…

Zgražavanje, osude, poziv na gašenje Informera, gađanje jajima – samo su neke od reakcija na skandalozan intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem. Zbog ove krajnje zloupotrebe medija, građani su organizovali protest ispred sedišta Informera.

„Taj intervju je davanje prostora nasilnicima, jer vi kao mediji onda šaljete poruku da ste direktno saučesnik u nasilju“, poručuje Anita Marković iz pokreta „Ženska solidarnost“.

Novinari koji su radili intervju, potpisani su samo inicjalima J. R. i M. S. ali se u video snimku može čuti ženski glas.

„To je poražavajuće. Naročito kod nas danas, mnogo će lakše žena zaraditi novac na seksualnim sadržajima i eksploataciji ženskog tela nego preko nekih kvaliteta ili će zaraditi veće pare nego da obavlja neki pošten posao“, ističe Sekulić.

Žrtve silovanja godinama, a često i do kraja života vuku traume. Zbog traumatskog sindroma, stida i društvenih predrasuda, one često odbijaju da prijave silovatelje, a čin poniženja potiskuju.

„To je strašno, jer njima je trebalo ko zna koliko vremena da makar malo ublaže tu traumu. Ovo im otvara ranu da ponovo preživljavaju one najstašnije trenutke koje su doživele“, ističe psiholog i profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Trebješanin.

„Ovakav način davanja glasa zločincu koji je istovremeno pretnja da počini i buduće zločine je zapravo neverovatan način ponižavanja žrtava“, ocenjuje Nada Sekulić.

Dok Informer „megaekskluzivno“ objavljuje intervju sa silovateljem i broji novac od prodatog tiraža, „megasilovana“ ostaje pravda. Žene se pitaju zašto država toleriše ovakvo nasilje?

„Pozivamo sve institucije da nam objasne kako je do toga da neko opisuje čin nasilja u medijima da se to širi, da se klikće na to“, apeluje Anita Marković.

„Ovo je jedan možda novi nivo kršenja kodeksa i zakona o javnom informisanju. Doprinosimo duploj viktimizaciji i retraumatizaciji tih žrtava i zapravo relativizaciji ovog problema“, ocenjuje generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović.

Dragan J. Vučićević pred kamerama nije želeo da govori, ali je u izjavi listu Danas kao motiv za objavljivanje intervjua naveo, kako je rekao, novinarstvo. Inače, iako je na naslovnim stranama novine čiji je Vučićević vlasnik, Savet za štampu izborao na stotine laži, predsednik države ga smatra časnim i poštenim čovekom.

Poštenje i čast je pokazao mnogo ranije, još na samom početku karijere kada je objavio inventar kante za đubre Danice Drašković, sa slikama tampona i uložaka. Isto poštovanje prema ženama pokazivao je i kasnije.

U predstavi poštenja i časti između detaljnih opisa zverskih zločina, serijski silovatelj Igor Milošević predstavio se i kao žrtva nefunkcionalne porodice, vernik i pravoslavac. Možda mu je baš ta vrlina otvorila vrata redakcije već, ordenom nagrađenog pravoslavca, Dragana J. Vučićevića.

„Novinar koji se ne pridržava kodeksa novinara Srbije ne zaslužuje i ne uživa zaštitu novinarskih udruženja“, kaže Filipović.

Iz Ministarstva kulture i informisanja nisu odgovorili na naša pitanja pa je ostalo nepoznato da li će i kako reagovati na sporni intervju. Osude ipak stižu iz kabineta Zorane Mihajlović i iz novinarskih udruženja. Reagovalo je i tužilaštvo ali ne da zaštiti žene, već Dragana J. Vučićevića.