Mekalister: Pristupni proces je maraton, ne sprint, sprovesti neophodne reforme

Vesti 05. okt 202114:506 komentara
Izvor: N1

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister napisao je na Tviteru, povodom predstojećeg samita EU i Zapadnog Balkana sutra u Sloveniji, da svih šest zapadnobalkanskih zemalja ima evropsku perspektivu, ali da treba da sprovedu neophodne reforme, jer Unija ne može da pravi kompromis u pogledu vrednosti i prava.

„Na samitu EU i Zapadnog Balkana biće učvršćeno poverenje između zapadnobalkanskih partnera i EU. Šest zemalja (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija), smeštene u samom srcu našeg kontinenta, naši su najbliži partneri – geografski, istorijski i ekonomski. Sve one imaju evropsku perspektivu, napisao je Mekalister na Tviteru.

On je dodao da je „pristupni proces maraton, ne sprint!“

Povezane vesti

„Individualne zemlje treba da budu ocenjene prema sopstvenim zaslugama. EU treba da ispuni svoja obećanja o proširenju. Ali, ne možemo da pravimo kompromis u pogledu vrednosti i prava. Naši zapadnobalkanski partneri treba da sprovedu neophodne reforme“, napisao je Mekalister.

Istakao je da su „u mnogim zapadnobalkanskim zemljama mladi najveća vrednost“.

„Ekonomski i investicioni plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan dobri su primeri obnovljene posvećenosti EU održivom razvoju u regionu“, ocenio je on.

Samit EU-Zapadni Balkan biće održan na Brdu kod Kranja. Domaćin će biti slovenački premijer Janez Janša, saopšteno je na internet sajtu Evropskog saveta.

Samit će okupiti šefove država i vlada država članica EU i njihove kolege iz regiona Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Sastanku će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će predstavljati EU zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Samitu će prethoditi neformalna večera šefova država i vlada u okviru njihove agende

Komentari

Vaš komentar