Meloni u prvoj poseti Beogradu: Robna razmena Srbije i Italije 4,6 milijardi

Vesti 03. dec 202315:55 35 komentara

Premijerka Italije Đorđa Meloni, koja je u prvoj poseti Srbiji otkako je izabrana za premijerku Italije, sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje između dve zemlje kao i o evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i ratu u Ukrajini.

Vučić je izjavio da je sa predsednicom italijanske Vlade Đorđom Meloni razgovarao o svim važnim pitanjima te da veruje da će njen dolazak doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

Konstatovao je da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Italije dobri ističući da je robna razmena između dve zemlje 4.6 milijardi.

„Verujem da će biti mnogo viši kada Stelantis u Kragujevcu krene u proizvodnju električne pande“, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, bilo je razgovora i o regionalnim pitanjima i o evropskom putu Srbije.

„Posebno sam zahvalan predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu“, rekao je Vučić.

Meloni: Italija će uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope

Meloni je istakla da su Italija i Srbija unapredili bilateralne odnose posebno u poslednjem periodu.

„Naša trgovinska razmena koja je izuzetna može da bude i bolja. U Srbiji ima mnogo italijanskih kompanija koje zapošljavaju 150.000 ljudi. Beograd je prvi grad na svetu gde su neke renomirane italijanske kompanije otvorile predstavništva. Sve to govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju“, rekla je Meloni.

Naglasila je da će Italija uvek pružiti podršku Srbiji u Savetu Evrope i poručila da će Italija nastaviti da podržava proces proširenja, koji je nazvala ponovnim ujedinjenjem Evrope.

„Za nas je bitno da zapadna Evropa bude deo EU porodice. Vučić zna da može da računa na podršku Italije i u Savetu Evrope“, rekla je Meloni.
Ona se osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine ističući da veruje da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup i u dijalogu u vezi Kosova.

„Italija podržava taj proces, i radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane na sebe preuzele“, rekla je Meloni.

Pogledajte i:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare