Mere štednje obuhvatiće škole ili ne – ministarstvo kaže jedno, u dopisu drugo

Vesti 21. sep 202219:21 14 komentara

Vraćaju li se merama štedenje u Srednji vek, ili će škole ipak biti izuzete iz plana ušteda? Juče ministarka energetike, a danas i njen pomoćnik, tvrde da će škole i vrtići, baš kao i bolnice, biti izuzete iz plana uštede električne i toplotne energije. Te izjave usledile su posle burnih reakcija na dopis koji je stigao školama sa preporučenim merama štedenje - od gasi svetla i računare - do drži temperaturu do maksimalnih 20 stepeni.

Tek što su se vratili u školske klupe, posle onlajn, kombinovane i „semafor“ nastave, učenike i nastavnike dočekao je dopis Ministarstva. Mora da se štedi.

„Dajte nam sveće, dajte nam fenjere i neka naši đaci budu đaci srednjovekovni, neka pišu u znoju lica svog i neka tako se vratimo u početke srpske pismenosti“, kaže Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

POVEZANE VESTI

Kao povratak u Srednji vek. Tako profesorki srpskog jezika i književnosti zvuči ono što stoji u dopisu koji je ministarka Zorana Mihajlović poslala ministru Branku Ružiću, a on svim školama u Srbiji.

„Isključenje svetala. Pa mi to već radimo tamo gde nema potrebe, tako gde postoji potreba ugrozićemo bezbednost učenika i zaposlenih“, kaže Vojvodić.

N1: Pretpostavljam da Vam niko ne traži da usključite svetla u hodniku?

„Pa probajte da dosegnete 15 posto uštede. To je nemoguće. Isključenje računara. Pa kakva je to mera? Prvo, ti računari uopšte nisu tako brojni. Drugo, ta ušteda je minorna. Treće, vi ne možete da pratite postignuća učenika tokom časa ukoliko čim zapišete u elektronskom dnevniku vi isključite taj računar“, objašnjava.

Ne možete ni lagano da se oblačite, jer je preporučeno ograničenje temperature u učionici. Pa su pojedini nastavnici već počeli da apeluju na roditelje.

„Da znate da decu terate da se toplo oblače kad krene zima i grejna sezona, jer je država odredila da maksimalna temperatura bude 20 stepeni, a može biti i niža“, poruka je roditelja.

„Vlada Republike Srbije, konkretno MInistarstvo energetike, su priterani uza zid i oni sada u takvoj situaciji vrše i ovakve nepopularne mere. Kad to uzmemo u obzir sa nekvalifikovanim kadrom, onda izađu i ovakve odluke i rešenja“, izjavio je stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.

Kada su se na takve odluke i rešenja reakcije zakotrljale kao grudva, usledio je obrt. MInistarka energetike tvrdi da preporukama za štednju nikada nisu bile obuhvaćene škole i vrtići, mada se u njenom dopisu vidi da su izuzete samo bolnice.

N1: Da li će ove zime temperatura u učionicama biti veća od 20 stepeni?

„Sve što se tiče škola može da bude u domenu nadležnosti direktora. Redukcije ili obaranja temperature tamo gde su deca, u bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama od toga nema ništa. Tako da slobodno, bez brige“, kaže pomoćnik ministarke energetike Zoran ilić.

Briga je to manje za Ministarstvo prosvete, koje pozdravlja nove informacije o izuzeću škola i vrtića iz plana ušteda.

„Smatramo da je ova odluka u interesu dece i učenika i nesmetanog odvijanja nastave u optimalnim i zakonom propisanim uslovima“, naveli su u saopštenju.

Čak i da nisu izuzete, škole bi teško mogle da uštede preporučenih 15 posto energije u odnosu na prošlu godinu kada nisu ni radile u punom kapacitetu.

„Treba naći rešenja verovatno na nekim drugim mestima“, poručuje Kapor.

„Tamo stoji da se dozvoljava maksimalno četiri sata dnevno da blista novogodišnja rasveta. Pa čekajte, je li to nama treba“, pita Vesna Vojvodić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare