Merkel: Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu

Vesti 13. sep 202119:32 > 22:0738 komentara

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je na konferenciji za medije da je sa predsednikom Srbije razgovarala o unutrašnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je važno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema.

Odgovarajući na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje nezavisnosti Kosova, Merkel je rekla da će se neka pitanja rešavati na kraju nekog procesa, ali da nisu ni sve države članice Evropske unije priznale Kosovo.

Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile, ali nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa, rekla je Merkel.

Pročitajte i:

Ona je, aludirajući na svoju posetu Beogradu pre 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje „neće nestati“, ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rešavaju sva druga pitanja.

Merkel je podsetila da će se suta u Tirani sastati sa premijerima ostalih zemalja Zapadnog Balkana i naglasila važnost uloge Berlinskog procesa.

„Berlinski proces nikako ne treba da zameni proces pristupanja, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana, dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje.. Razgovarali smo o Kosovu i Bosni i Hercegovini, o nizu tema, verujem u iskrenost u razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga razviju koristi, to je to što odlikuje naše odnose. Vučić ne daje lažna obećanja, već pokušava da ih sprovede u delo i zato zahvaljujem na saradnji i ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu, a ekonomski uspesi da budu podsterk da je članstvo u EU cilj koji se isplati“, rekla je Merkel.

Ona je napomenula da postoji izvesna zabrinutost kada je u pitanju funkcionisanje EU i da je zato francuski predsednik pokrenuo reforme uvođenjem nove metodologije klastera.

„Drago mi je čuti da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa i EU je tu i mora to da oceni. Ponekad je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećala povezanost u regionu što pomaže procesu pristupanja. Geostrateški interes je da se sve zemlje prime u EU“, naglasila je kancelarka.

Merkel je poručila da su Nemačka i Srbija blisko povezane.

„Videla sam istorijsku zbirku dokumenata i u toj zbirci sam videla da smo imali odnose još davno u različitim oblasitma – ekonomiji, kulturi, politici. U ekonomiji imamo uspešnu priču iza nas, imamo i godišnjicu – 80 godina napada Vermahta na Jugoslaviju, mogu najaviti 500 hiljada evra za obnovu, to je važan znak za pomirenje i sećanje. Drago mi je što predstoji zaključivanje sporazuma u oblasti kulture, o ratnim memorijalima, to su važni koraci“, navela je.

„Inicijativa Otvoreni Balkan da bude otvorena i za ostale“

Nemačka kancelarka kaže da inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, mora da bude otvorena i za ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Merkel je kazala da će ta inicijativa možda dovesti do napretka, ali da „ne bi želela da neki imaju utisak da postoji neki poseban klub“.

„Procesi moraju da budu otvoreni. Ako od šest zemalja (Zapadnog Balkana) tri kažu da žele da naprave neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da želi i ona da učestvuje. Uvek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja“, kazala je Merkel.

Povodom budućnosti inicijative Berlinski proces koju je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Merkel je rekla da je optimista da će njen naslednik na mestu kancelara, ko god da to bude, nastaviti sa tim aktivnostima.

Komentari

Vaš komentar