Mesić: Mnogi u Srbiji se vraćaju na Miloševićevu politiku

Vesti 06. jul 202123:18 > 23:24 33 komentara
N1/arhiva

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da se u Srbiji mnogi vraćaju na politiku bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i da je problem što Srbija "nije doživela katarzu".

Povezane vesti:

Mesić je u Pressingu za N1 u Hrvatskoj rekao da je udružena Evropa „milenijumski projekt“ i da „moramo biti zahvalni onima koji su bili tako dalekovidni da stvore udruženu Evropu, ali moramo biti svesni i da ima onih koji žele u svojim malim državama biti veliki“.

„Neki računaju da će se Unija raspasti, ali to su besmislice. Problem Srbije je što nije doživela katarzu. Mnogi se vraćaju na Miloševića i njegovu politiku”, rekao je Mesić.

On je ocenio da su tvrdnje da bi mađarski premijer Viktor Orban ubrzao ulazak Srbije u Evropsku uniju „političke“ i da su „bez pokrića“.

“To su političke izjave bez pokrića, Srbiji treba pomoći da ispuni uslove i dosegne standarde. Jedan deo Srbije slavi ratne zločince, Miloševića, ne prigovaraju mu što je ušao u rat…“, rekao je Mesić.

On je kazao da na Balkanu neće biti ni “Velike Srbije niti Velika Albanije“ i da će svaki narod živeti u svom ukupnom kulturnom korpusu,

„Isključujemo rat kao sredstvo u Evropi“, rekao je Mesić.

Izjednačavati Blajburg i Jasenovac je idiotizam

Bivši predsednik Hrvatske smatra da je „idiotizam“ izjednačavati koncentracioni logor Jasenovac sa žrtvama Blajburga, gde se predala kvislinška vojska.

„U Jasenovcu se ubijalo četiri godine one koji nisu ništa krivi – samo su različiti. U Blajburgu se predala kvinslinška vojska i svi civili su odmah isključeni i poslati kući. Kvinslinška vojska je kapitulirala. Kada je Tito saznao za ubistva, tražio je da se krivce šalje u njihova odredišta gde im treba biti suđeno“, rekao je Mesić.

On smatra da će se Zagrebu „pre ili kasnije“ ponovo postojati Trg maršala Tita.

“On je najveći politički genije kojeg je naša mala zemlja dala. Budimo objektivni, na pogreb Franje Tuđmana je došao samo jedan državni predstavnik, a Titu je na pogreb došlo 150 kraljeva, prinčeva, predsednika…”, kazao je.

Dodao je da Titovo mesto u istoriji Hrvatske i sveta „ne može promijeniti neki gilipter koji kaže da je to četvrti zločinac sveta“.

„Vlada plaća giliptere koji kažu da je Jasenovac radio nakon Drugog svetskog rata. Taj se prostor nakon rata čistio”, rekao je Mesić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare