Mešovite poruke posle samita u Beču – Kurc uverava u podršku, Brnabić sumnja

Vesti 18. jun 202119:23 24 komentara

Lideri regiona okupili su se u Beču na samitu Austrija-Zapadni Balkan, kako bi razgovarali o evropskoj perspektivi zemalja koje predstavljaju. Nakon sastanka, usledile su mešovite poruke - domaćin, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, naglašava da Zapadni Balkan može da računa na punu podršku na putu ka Evropskoj uniji, dok predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, to ne vidi i smatra da je podrška samo deklarativna.

Kuda se kreću Srbija i države oko nje? Lideri Zapadnog Balkana tvrde u zagrljaj Evropi. Kada bi trebalo da stignu? Na današnjem samitu u Beču niko nije bio siguran.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja poručuje – stvari ne idu dobro i evropske integracije regiona treba pokrenuti ponovo.

„Osamnaest godina nakon što je na Samitu EU u Solunu 2003. godine jasno poslata poruka o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, samo jedna od tih zemalja postala je članica, dve zemlje pregovaraju o članstvu, ali u poslednje dve godine bez napretka, dve se tek nadaju da dobiju status kandidata, a Kosovo nema ni viznu liberalizaciju“, rekao je specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

Povezane vesti:

Obećava Lajčak – lično će učiniti sve da se proces ubrza. A austrijski kancelar uverava da će se država koju vodi zalagati da se napredak koji zemlje postižu na planu sprovođenja reformi uvažava na nivou EU.

„Austrija podržava ovaj region tako snažno, jer smatramo da je to važno i ispravno i da je region to zaslužio. Ove države su za nas važni privredni partneri i mnogi poslovi na Balkanu, ali i ovde u Austriji zavise od te privredne kooperacije“, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Integracija će daleko brže doći nego što se sada čini, a brzina zavisi od svih strana, napominju evropski zvaničnici.

Što se Srbije tiče, pokazala je rešenost u vezi sa reformama i novom metodologijom, tvrdi ministarka za evrointegracije.

„Sve što je do nas bilo, mi smo preduzeli. Odgovor nije onakav kakav smo očekivali, ja sam to jasno prenela uz izražena očekivanja da će do kraja godine onda zaista morati da usledi neki kredibilan odgovor na sve ovo što je Srbija zaista u dobroj veri uradila“, rekla je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

U čemu je onda problem? Ako pitate predsednicu Vlade Anu Brnabić, dva najveća su stalno postavljanje novih presedana i neiskrenost pojedinih država članica, koje su zapravo protiv proširenja.

„Tako da onda uvek nekako ispadne da  ustvari vi niste dovoljno uradili, a Evropska unija i njene države članice evo samo što, evo one su baš želele sada da daju taj pozitivan signal, a opet nema prostora“, smatra premijerka Srbije Ana Brnabić.

Za Brnabić je to“politička igra” koja će biti kontraproduktivna, jer će se, objašnjava, ljudi koji su izloženi kritici u jednom trenutku umoriti i bilo bi mnogo iskrenije da se kaže – za nas ne postoji proširenje i to je to.