Meštani blokirali radove na auto-putu, traže pravednije cene za svoja imanja

Vesti 01. apr 202315:53 7 komentara
Pixabay/JoshuaWoroniecki

Meštani nekoliko požeških sela blokirali su prilaz gradilištu na deonici auto-puta Pakovraće-Požega, u mestu Prilipac, i time iskazali nezadovoljstvo niskom cenom koja im je ponuđena za njihova eksproprisana imanja kojima prolazi trasa tog puta.

Oni su sprečili kamione i građevinske mašine kineske kompanije, koja gradi tu deonicu, da priđu gradilištu na kome se gradi saobraćajna petlja, koja bi trebalo da omogući isključenje za Požegu.

Tim protestom, pedesetak stanovnika Prilipca, Pilatovića, Lopaša i okolnih sela, čije parcele su eksproprisane zbog gradnje auto-puta Pakovraće-Požega, izrazili su nezadovoljstvo cenom koja im je ponuđena za njihovo zemljište, kojim prolazi ta saobraćajnica. Većina njih je pokrenula sudske sporove protiv JP Putevi Srbije, kojima traži pravične nadokanade za eksproprisano zemljište ali, kako navode, ti postupci se odugovlače zbog opstrukcija tog preduzeća.

Osim toga, zahtevaju da im se nadoknade i štete na lokalnim putevima, privatnim vodovodima, bunarima i usevima, koje su, prilikom radova, oštetili ili uništili kineska kompanija i podizvođači radova koje je ona angažovala.

Za današnje mirno okupljanje, koje je počelo u podne i trajalo nepuna dva sata, kažu da je bilo protest upozorenja i da će, ukoliko se ne budu ispunili njihovi zahtevi, nastaviti da organizuju proteste na toj ili drugim lokacijama.

Opširnije čitajte na Danasu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare