Meštani i aktivisti blokirali put Lajkovac-Valjevo zbog radova Euro litijuma

Vesti 28. apr 202212:37 > 19:51 15 komentara

Meštani više sela u okolini Valjeva i ekološki aktivisti blokirali su na oko sat vremena put Lajkovac - Valjevo zbog nastavka iskopavanja kompanije Euro litijum u selu Lukavac na dve nove parcele. Protest je završen oko 13 sati. Aleksandar Jovanović Ćuta je poručio da će kao narodni poslanik svakog dana u parlament dovoditi ljude kojima se truje voda i otima zemlja.

Meštanima, koji su juče blokirali prilaz parceli na kojoj se vrše geološka istraživanja, danas su se pridružili aktivisti iz organizacija Ekološki ustanak, Marš sa Kolubare i Marš sa Drine. Predstavnici organizacija Kreni-Promeni i Ne damo Jadar nisu bili prisutni, ali su podržali protest.

Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je oko podneva okupljene da stanu na put i blokiraju ga, a kako je najavljeno, blokada bi trebalo da traje sat vremena. On je za N1 rekao da su ljudi došli na današnji protest kako bi sprečili da ostanu bez vode, što se već desilo nekim meštanima sela Lukavac. Jovanović je poručio da će kao narodni poslanik svakog dana u Skupštinu Srbije dovoditi ljude kojima se truje voda i zemlja.

Borba sa ulica će preći u Skupštinu, ali će se nastaviti i na ulici. Sve ove ljude kojima se truje voda i otima zemlja moći ćete da vidite u Skupštini. Kao narodni poslanik dovodiću ih svaki dan da ukazujemo na ovaj zločin koji se kontinuirano sprovodi nad ovim ljudima i ovom zemljom“, rekao je Ćuta.

N1

Gordana Jelisavčević, iz Narodnog pokreta Marš s Kolubare, podseća da je Euro litijum pre dva dana ponovo počeo da sprovodi svoje istražne radnje na teritoriji valjevske godine. Prema njenim rečima, ova kompanija je u valjevskom kraju već 10 godina, a za to vreme napravljeno je 50 bušotina, od kojih su se neke urušile i procurile.

„Imamo zatrovane bunare i njive, imamo ljude koji nemaju vodu“, rekla je Jelisavčević za N1.

Ona je istakla da meštani i aktivisti pokreta Ne damo Jadar neće dozvoliti da se nastave radovi. Kako je kazala, obraćali su se lokalnim vlastima Valjeva povodom istraživanja koja vrši Euro litijum, ali odgovor nisu dobili.

„Imali smo bušotinu koja je curila 10 godina, koja je zagadila njive u selu Šušeoka. Oni su to kao sanirali. Takva vrsta bušotine ne može da se sanira. Imamo ovde u Lukavcu kuću čiji je bunar zagađen i vlasnik to nije znao godinama i pio je tu vodu. Imamo bušotinu koja curi i dalje, preko nje nasuta je brza saobraćajnica. Čovek je ostao skoro bez kuće, parket mu je podignut. Gradske vlasti nisu ništa učinile da bi čovek dobio vodu koju u Valjevu može da ima“, objašnjava Jelisavčević kakve su posledice iskopavanja koja se vrše.

Ona dodaje da je kompanija Euro litijum predvidela da se u valjevskoj napravi 500 bušotina.