Meštani Jadra nisu dozvolili prolaz predstavnicima Rio Tinta, reagovala policija

Vesti 18. jun 202117:52 > 21:23 53 komentara

Meštani Jadra burnim protestima dočekali su predstavnike Rio Tinta, koji su obilazili predeo gde se planira izgradnja rudnika.

Na putu koji vodi kroz njive u selu Gornje Nedeljice, meštani nisu dozvolili prolaz zaposlenima u kompaniji Rio Tinto, pa je morala da reaguje i policija.

Policija je utvrdila ko su osobe u obilasku, ali ih je vratila, a meštanima naložila da se sa puta pomere.

Podsećamo, ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović dočekana je u sredu u Loznici uz zviždanje i povike građana koji su protestovali protiv projekta Jadar. Mihajlović su sačekali transparenti „Ne damo Jadar“ i „Marš sa Drine“, a sve vreme su se čuli zvižduci.

Rio Tinto: Napadi rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama

Kompanija Rio Tinto saopštila je da je napad koji se danas u dva navrata dogodio na njene zaposlene, rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama.

„Prvo je grupi naših zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih iz naše partnerske firme fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru. Slučaj je prijavljen nadležnim organima“, saopšteno je iz Rio Tinta.

Ta kompanija je navela da se konstatnte lažne optužbe koje se tiču poslovanja i uticaja koji će Projekat Jadar imati na Zapadnu Srbiju, šire i prenose putem medija i kroz zajednicu, uprkos, kako je istakla, „konstantnim naporima kompanije da se čuju proverene činjenice, zasnovane na nauci“.

„Neutemeljeni napadi tiču se i odnosa koji kompanija ima prema otkupu zemljišta. Otkup zemljišta se odvija u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu s najboljim globalnim praksama, kao i u skladu sa Standardom učinka 5, Međunarodne finansijske korporacije. Otkup zemljišta se vrši isključivo na zahtev vlasnika. Optužbe da se meštani zastrašuju i ucenjuju ne stoje, i kompanija ovim putem poziva sve one koji imaju dokaze za tako nešto da nam se obrate, kao i da se obrate nadležnim institucijama“, stoji u saopštenju.

Ukoliko se dokaže da je neko na svoju ruku tako postupao, kompanija će postupiti u skladu sa svojim internim pravilima, dodaje se u saopštenju Rio Tinta.