Meštani Lukavca blokirali prilaz parceli na kojoj Euro litijum vrši istraživanja

Vesti 27. apr 202213:11 > 15:37 38 komentara
N1

Meštani sela Lukavac kod Valjeva blokirali su automobilima i traktorima prilaz jednoj od dve parcele, na kojima je kanadska kompanija Euro litijum u utorak počela geološka istraživanja litijuma i bora, javila je reporterka N1.

Na mestu na kojem su se okupili meštani Lukavca došla je i policija, ali nije bilo većih problema.

Dve nove parcele na kojima su juče počela istraživanja litijuma i bora posle zimske pauze nalaze se nekoliko stotina metara jedna od druge. Kada se ekipa Televizije N1 u utorak pojavila sa kamerama kako bi snimila radove, sa drugog kraja parcele pojavio se predstavnik Euro litijuma i zamolio da se napusti privatni posed. Reporterki N1 je kazao da je ta kompanija zakupila celu parcelu, a novinarska ekipa nema šta da traži na njoj.

Advokat Sreten Đorđević, koji predvodi protest „Marš sa Kolubare“, kaže da je moguće da jedna od dve nove bušotine pripada valjevsko-mioničkom basenu.

„Ako je to tačno, onda to predstavlja krivičnu odgovornost odgovornih u Euro litijumu i mi ćemo uraditi sve da ih strpamo u zatvor“, istkaao je Đorđević za N1.

Meštani Lukavca su se u utorak okupili ispred lokalne prodavnice kako bi iskazali neslaganje sa geološkim istraživanjima u njihovom kraju. Oni su naglasili da vlasnici parcela imaju pravo da daju svoju imovinu u zakup Euro litijumu, ali da se pitanje životne sredine tiče svih i da ostali meštani imaju pravo da traže prekig istraživanja.

Reporterka N1 navodi da je lokalno stanovništvo već imalo prilike da se uveri u negativne posledice istraživanja litijuma i bora jer je, kako kaže, nekoliko bušotina procurelo pa domaćinstva koja su u njihovoj blizini sada imaju problem sa hemijskim zagađenjem vode u bunarima. U problemu se našla porodica Arbajter iz Lukavca koja je vodom iz svog bunara zalivala plantažu borovnica, a sada tu vodu ne može da koristi jer je neispravna.

Ekološki ustanak i pokret „Marš sa Kolubare“ najavili su da će u četvrtak blokirati radove Euro litijuma i pozvali su građane da se u što većem broju pridruže protestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare