Meštani naselja na Adi nerado bi iz svojih kuća, pitaju se – zašto ovde Zoo?

Vesti 05. feb 202319:28129 komentara

Nakon najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će se Beo Zoo vrt iseliti sa Kalemegdana na Adu Safari, meštani tog naselja kažu da žele da im gradska vlast obezbedi adekvatne stanove. Sagovornici N1 kažu i da bi svoj kraj u kom žive preko 40 godina nerado napustili i dodaju da zbog poplava i blizine reke ne smatraju da je nova lokacija pogodno mesto za životinje.

Povezane vesti

Petočlana porodica Jovice Mihajlovića godinama je ulagala u kuću na Adi Safari, koju će morati da napusti ukoliko se ostvari plan o premeštanju beogradskog zoološkog vrta na novu lokaciju.

„Ne radi se o kući koja je napravljena od tri trule daske i čiji krov prokišnjava nego je to kuća koja je lepo sređena, koja ima sistem za centralno grejanje, dakle grejemo se preko radijatora“, kaže Mihajlović.

U svoj dom je sam godinama ulagao i komšija Nedžip Huseinović , kako kaže, da bi sebi obezbedio život dostojan čoveku.

„Taj nemir koji se stvorio u nama od pre dva dana, gde mi ne spavamo…Ja nisam spav’o 40 sati. Da li neko misli da može da plati bilo čime ovo što smo mi toliko uznemireni“, istakao je Huseinović.

Radost zbog nedavne najave vlasti da će im posle više od 40 godina konačno asfaltirati ulice, pre dva dana zamenila je zabrinutost zbog plana koji je izneo gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Više od 250 porodica bi trebalo da se raseli odavde sa Ade Safari kako bi se tu nastanio zoološki vrt, oni kažu ipak bi želeli da ostanu ovde.

Dodaju i da nisu zadovoljni ponudama koje su dobili od gradske vlasti na sastanku pre mesec dana.

„Mi sa tim što oni nama nude, kao jednosoban stan od 35 kvadrata, mi ne možemo da zadovoljimo svoje potrebe. Ni gospodin Stojčić ni direktor Ade Ciganlije nisu znali, šta će se ovde napraviti, hoću da kažem da je taj predlog o pravljenju zoološkog vrta napravljen ad hok, nije napravljena studija izvodljivosti i oni je nemaju“, naglasio je Jovica Mihajlović.

Još jedan meštanin Ade kaže da, ukoliko dođe do raseljavanja, ne očekuje da će država biti darežljiva, kao i da čelnici grada nisu promislili da li je njihov kraj adekvatno stanište za životinje.

„Tom Zoološkom vrtu ovde nije mesto sigurno zato što Sava zna da nadođe i onda podzemne vode. I na kraju i Sava može da prelije kao što je to bilo 2006. godine kad je od pola naselja na dole bilo više od pola metra vode“, kaže Vukašin Veljić.

I pitaju se zašto bi se izmeštao Beogradski zoo vrt kada već ima, kako oni kažu, sjajno istorijsko mesto u gradu.

 

Komentari

Vaš komentar