Meštani Pakovraća 11 dana blokiraju radove: Još uvek nam se niko nije obratio

Vesti 22. jul 202215:101 komentar
Nova.rs/Ljubica Sokić (arhiva)

Meštani sela Pakovraće kod Čačka blokirali su i danas, 11. dan za redom, firmu za proizvodnju betona "Cemprom" u tom selu, čime su zaustavljeni radovi na izgradnji auto-puta, a njima se još uvek niko od nadležnih nije obratio.

„Ni posle 11 dana blokade niko nam se ne javlja. Mi smo potpuno razočarani. Očekivali smo da će naši problemi odavno biti rešeni, ali sada nam je jasno da ne postoji dobra volja države da se naša agonija završi“, rekao je jedan od učesnika blokade Miloš Nikolić.

Pročitajte još

On je dodao da su se meštani, koji su blokirali firmu za proizvodnju betona, obraćali pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i molili ga da im pomogne, ali im nije odgovorio.

„Poslali smo u Vladu Srbije fotografije sa protesta koji je održan pre tri dana i sa blokade koja traje 11 dana i niko nam nije odgovorio. Zvali smo predstavnicu Ministartsva građevine, koja nas je jedina posetila na početku blokade, razgovarala sa nama i zapisala sve naše primedbe u vezi eksproprijacije, ali ona je rekla da ništa nije uradila povodom toga i da neće više dolaziti“, kazao je Nikolić.

On je dodao da ih svakodnevno obilaze samo kineski radnici koji rade na izgradnj auto-puta.

„Dođu, fotografišu da blokada i dalje traje i odu. Njima najviše odgovara ova situacija, ne moraju da rade, a na kraju će naša država plaćati penale kineskim izvođačima zbog kašnjenja radova na izgradnji auto-puta“, rekao je Nikolić.

Učesnici blokade firme za proizvodnju betona ističu da blokadu nastavljaju sve dok im ne bude isplaćena sva imovina koja im je oduzeta zbog izgradnje autoputa.

Oni navode da su poslednjih nekoliko dana dobili rešenja za rušenje deset kuća koje se nalaze na trasi autoputa i prinudno iseljavanje porodica koje su još ostale u nekima od tih kuća.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre deset dana, jer je 28. marta istekao zakup parcele od 51 ar na kojoj se firma nalazi.

Posle četiri dana blokade, vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on i pristao, ali je ipak odustao od prodaje, kada su mu u ponedeljak javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa.

„Nude mi oko 50 dinara za jedan metar kvadratni zemlje. Pa za te pare ne mogu ni hleb da kupim. Ponudu nisam prihvatio i blokadu nastavljamo“, rekao je Ćosić.

Meštani Pakovraća, čije se kuće i zemlja nalaze na trasi auto-puta, kazali su da su početkom aprila dobili obećanja na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da kuće neće biti srušene dok im ne budu isplaćeni i zemlja i kuće koji su eksproprisani, ali to obećanje nije ispunjeno.

U utorak je održan protest oko 200 meštana Pakovraća, jer je tog dana bilo najavljeno rušenje četiri kuće uz asistenciju policije i iseljavanje dve porodice koje su ostale da žive u dve od tih kuća, ali se tog dana nisu pojavili ni sudski izvršitelji ni policija.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za kuće i zemlju koja im se oduzima za izgradnju auto-puta, pokrenuti su pre više od dve godine i još uvek nisu završeni.

Komentari

Vaš komentar