Meštani Pakovraća deseti dan blokirali radove na izgradnji autoputa

Vesti 21. jul 202216:46 5 komentara
Nova.rs/Ljubica Sokić (arhiva)

Meštani Pakovraća nastavili su i deseti dan za redom, blokadu firme za proizvodnju betona "Cemprom" u tom mestu, ne dozvoljavajući da se nastave radovi na izgradnji deonice Preljina-Požega, jer im još nije isplaćena sva imovina koja im je oduzeta zbog izgradnje autoputa.

Oni su traktorima i automobilima blokirali ulaz u firmu, a na temperaturi od 40 stepeni okupilo se više desetina meštana, medju kojima ima i starijih ljudi i dece.

Jedan od meštana koji učestvuje u blokadi Miloš Nikolić rekao je da su danas dobili rešenja za prinudno iseljavanje porodica iz još četiri kuće koje se nalaze na trasi auto-puta i da je njihovo iseljavanje najavljeno za 29. jul.

Povezane vesti

Ranije su dobili rešenja za iseljavanje iz šest kuća u Pakovraću koje se nalaze na trasi auto-puta i predvidjene su za rušenje.

„Obraćali smo se pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i molili ga da nam pomogne. Nije nam odgovorio. Poslali smo u Vladu Srbije fotografije sa protesta koji je održan pre dva dana i sa blokade koja traje deset dana i niko nam nije odgovorio. Prepušteni smo sami sebi i sudbini“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre deset dana jer je 28. marta istekao zakup parcele od 51 ari na kojoj se firma nalazi.

Posle četiri dana blokade vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on i pristao, ali je ipak odustao od prodaje kada su mu u ponedeljak javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa.

„Nude mi oko 50 dinara za jedan metar kvadratni zemlje. Pa za te pare ne mogu ni hleb da kupim. Ponudu nisam prihvatio i blokadu nastavljamo“, rekao je Ćosić agenciji Beta.

Meštani Pakovraća čije se kuće i zemlja nalaze na trasi auto-puta ističu da su početkom aprila dobili obećanja na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da kuće neće biti srušne dok im ne budu isplaćeni i zemlja i kuće koji su eksproprisani, ali da to obećanje nije ispunjeno.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponudjenom cenom za kuće i zemlju koja im se oduzima za izgradnju auto-puta, pokrenuti su pre više od dve godine i još nisu završeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare