Meštani Pakovraća nastavili protest, čekaju odgovor Drobnjaka

Vesti 03. avg 202212:30
Nova.rs/Ljubica Sokić (arhiva)

Meštani Pakovraća nastavili su i danas, treći dan za redom, blokadu magistralnog puta za vozila izvođača radova na izgradnji autoputa i najavljuju da će ona trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju tog puta i da "čekaju odgovor" od direktora Javnog preduzeća (JP) "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka sa kojim su razgovarali o zahtevima.

Oni zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji autoputa, dok druga vozila propuštaju.

Jedan od učesnika blokade Miloš Nikolić rekao je agenciji Beta da su ih u utorak, drugi dan blokade magistralnog puta, posetili gradonalelnik Čačka Milun Todorović i direktor „Puteva“ Zoran Drobnjak sa kojima su razgovarali o zahtevima za prestanak blokade.

„Drobnjak je obećao da će se založiti u Vladi Srbije da nam se isplati oduzeta zemlja po presudi Opštinskog suda, odnosno da JP ‘Putevi Srbije’ odustanu od žalbe pred Višim sudom na presuđenu cenu, čime bi se sudski procesi, koji traju više od dve godine, okončali“, rekao je Nikolić.

On je podsetio da je Opštinski sud presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi Srbije“ uložili žalbu Višem sudu.

Nikolić je istakao da je prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

„Dok nam ne bude isplaćena zemlja po presudi Osnovnog suda nećemo prekinuti blokadu. Čekamo odgovor od direktora JP ‘Putevi Srbije'“, rekao je Nikolić.

On je dodao da su predstavnici meštana koji učestvuju u blokadi danas imali sastanak sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem zbog problema sa vodosnabdevanjem 15 kuća u Pakovraću koje su ostale bez vode pre 23 dana, kada je oštećen seoski vodovod usled izvođenja radova na izgradnji autoputa.

„Dogovoreno je da sutra u 11 časova u Pakovraće dođe ekipa iz čačanskog Vodovoda koja bi trebalo da nam reši problem vodosnabdevanja za 15 kuća“, rekao je Nikolić.

Meštani Pakovraća nastavili su i blokadu firme „Cemprom“ za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju auto-puta koju su počeli pre 23 dana.
Meštani su počeli blokadu firme jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi autoputa i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

Izgradnja autoputa Preljina-Požega zaustavljena je 13. dan za redom i kod Lučana, blokadom regionalng puta Čačak-Lučani koju su organizovali meštani sela Lisice i Negrišori, zbog „uništenih“ lokalnih puteva prilikom izgradnje autoputa.

Oni zaustavljaju kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok druga vozila propuštaju.

Meštani sela Lisice i Negrišori ne dozvoljavaju nastavak izgradnje auto-puta dok ne budu sanirane rupe na njihovim lokalnim putevima, zbog kojih im se kvare kola i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

Komentari

Vaš komentar