Meštani sela Banja i Brezovac blokirali kamenolom „Vinogradi“ na Venčacu

Vesti 13. avg 202211:26 > 18:57 14 komentara

Poljoprivrednici i voćari iz aranđelovačkih sela Banja i Brezovac u 7:30h blokirali su obe saobraćajnice kojima se kreću kamioni iz kamenoloma "Vinogradi".

„Intenzivna eksploatacija mermera krenula je marta 2022. godine, kada su novi vlasnici mesečno izvozili iz kamenoloma više od 100.000 tona građevinskog kamena i mineralnih sirovina, a imali su od 2007. do 28. maja ove godine dozvolu za 100.000 tona godišnje“, kaže za N1 Dragan Todorović, predsednik ekološkog udruženja „Pavle Bakić“ iz Aranđelovca.

Povezane vesti:

Reč je o četvrtoj blokadi puta u selu Banja, a opština Aranđelovac je formirala u julu ove godine Odbor za zaštitu i očuvanje Venčaca, na inicijativu 14 odbornika opozicije.

Građani ističu da u Banji i Brezovcu pucaju kuće od miniranja iz obližnjeg kamenoloma, bunari ostaju bez vode, oblaci kamene prašine ulaze u kuće, ali i na obradivu zemlju i voće, suši se drveće, dok kamioni iz kamenoloma uništavaju puteve cele aranđelovačke putne mreže.

„Sada na planini Venčac ima 10 aktivnih kamenoloma. Ako nastave ovim tempom da izvlače mermer, ceo Venčac će se poravnati za 10 godina. Neće biti ni planina, ni brdo“, dodaje za N1 Dragan Todorović.

Meštani tvrde da je venčački mermer veoma kvalitetan i velika je greška ugrađivati ga u podloge puteva po Srbiji.

Seljaci iz Brezovca i Banje ostaju na blokadama do daljeg.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare