Meštani sela Dadince protiv MHE, kažu – stopirali su radnike, oformljena blokada

Vesti 15. dec 202209:48 > 14:07 32 komentara
N1

Meštani, koji su juče, uz podršku aktivista protestovali ispred opštine Vlasotince zbog izgradnje treće MHE u selu Dadince, okupili su se u tom selu. Prema poslednjim informacijama Bitke za Vlasinu, meštani Dadinca su stopirali radnike, ali tvrde - bez fizičkog sukoba. Oformljena je blokada na kojoj meštani sada dežuraju i čekaju dalji razvoj situacije, kaže za N1 Petar Ilić iz Neformalne grupe za Vlasinu.

U leskovačkoj policiji, nadležnoj za područje Vlasotinca, za N1 kažu da su njihovi policajci bili jutros u Dadincu „po prijavi da postoji okupljanje većeg broja ljudi“. U policiji su u 14 sati potvrdili našoj ekipi da nije bilo remećenja javnog reda i mira, ali dodaju da rad na tome još traje.

Pročitajte još

Meštani su ranije rekli da su incidenti mogući, pozvali su aktiviste i policiju.

Samo dan pošto je održan protest i najavljena neprekidna blokada radova i tvrdnji meštana da će životom i telima braniti Rupsku reku, iz neformalne grupe Bitka za Vlasinu kažu da je investitor dovezao rano jutros mašine kako bi krenuo u posao.

Najavljene su danonoćne blokade radova, jer meštani, uglavnom stariji ljudi, kažu da izgradnja kreće uprkos velikom protivljenju stanovnika Vlasotinca. Takođe, uprkos tome što je opština zabranila nove MHE prošle godine na insistiranje meštana, i što je najvažnije – bez izradjene studije uticaja na životnu sredinu. Nju je, kako je rečeno iz ekipa zaštitara, investitor izbegao tako što je smanjio planiranu snagu elektrane pa mi je opština dozvolila početak radova bez tog dokumenta.

Opština ćuti i time daje podršku radovima, rečeno je juče na skupu, uz podsećanje da je sektor za gradnju nedavno dao investitoru zeleno svetlo.