Meštanin Lukavca: Mašinama propadamo kroz zemljište gde je Euro litijum bušio

Vesti 30. apr 202211:28 78 komentara
N1/Milena Kuzmanović

Kanadska kompanija Euro litijum Balkan izvodi geološka istraživanja na poljoprivrednom zemljištu prve klase, suprotno važećem Zakonu o poljoprivredi, a zemljište nakon bušenja mesecima ostavlja nesaniranim, kaže za N1 Ostoja Marković iz sela Lukavac kod Valjeva i svoje tvrdnje potkrepljuje fotografijom sa terena.

On kaže da se na istom mestu gde je Euro litijum „bušio“, prilikom obrade zemljišta, zaglavljivao više puta.

POVEZANE VESTI:

„Pre bušenja oni oko bušotine prave i nekoliko bazena sa vodom, koja im je neophodna u procesu tih njihovih istražnih radnji. Te bazene oblažu najlonom pa ponekad kada „saniraju“ i te najlone samo prekriju nekom crnom zemljom koju su izbacili sa dna tih rupa. Zbog tih bazena taj teren ostaje rastresit i mi propadamo sa mašinama“, objašnjava Marković.

Iz ekološkog pokreta „Marš sa Kolubare“ poručuju da su zbog nastavka radova kompanije Euro litijum Balkan na dve nove parcele u Lukavcu u okviru basena Valjevo – Sever, pored blokada puteva i prilaza parceli poslednjih dana aprila, slučaj prijavljen i Republičkoj poljoprivrednoj inspekciji u Valjevu i da izlazak inspektora na lice mesta očekuju nakon prvomajskih praznika.

Glumica Bojana Novaković, aktiviskinja u borbi protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, rekla je na nedavnoj blokadi puta Valjevo – Lajkovac u Lukavcu da je dva dana pokušavala da telefonom dobije poljoprivrednu inspektorku u Valjevu, ali da joj se na taj broj niko nije javljao.

N1/Milena Kuzmanović

Iz pokreta „Marš sa Kolubare“ podsećaju da kanadska kompanija Euro litijum ima dozvolu Ministarstva za rudarstvo i energetiku za istražne radnje u okviru projekta Valjevo -Sever do sredine juna ove godine i da će tada Pokret, kao strana sa suprotnim interesom, uputiti zahtev ministarstvu da se ovoj kanadskoj kompaniji dozvola o nastavku geoloških istraživanja ne produži.

Da podsetimo, zbog procurelih bušotina za koje se smatra da su uzrok zagađenja vode u nekoliko seoskih bunara u Lukavcu i Šušeoki, Viši sud u Valjevu je krajem prošle godine, po tužbi pokreta „Marš sa Kolubare“, potvrdio odluku Osnovnog suda u Valjevu da se kompaniji Euro litijum Balkan privremeno zabrane istražni radovi u okviru basena Valjevo-Mionica.

Iz resornog ministarstva potrđuju da je ta zabrana još na snazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare