Meštanin Slatine: Legalno mi se oduzima 80 ari dedovine zbog eksproprijacije

Vesti 10. avg 202219:33 30 komentara

Zlatibor Kračunović, meštanin Slatine, sela kod Bora, stupio je u štrajk glađu ispred kompanije Ziđin. Kako kaže, njemu je oduzet deo zemlje i dat kineskoj kompaniji Ziđin za potrebe rudnika i dodaje da od svoje zemlje ne odustaje. "Ja sam došao da izrazim vid lične borbe, meni se trenutno legalno oduzima dedovina odlukom Vlade Republike Srbije, donošenjem rešenja o eksproprijaciji 2015. gde zemlja može da se ekspropriše od privatnika zarad privatne firme. Meni je oteto 80 ari šume, dato je privatnoj firmi koja se bavi rudarenjem Ziđin, gde je moja dedovina prešla u svojinu kompanije Ziđin", kazao je.

Dodao je da ima troje dece i da razervnu zemlju – nema.

„Da je bilo za potrebe Srbije, koju beskrajno volim, ja bih moje parče zemlje poklonio da se izgradi škola, vrtić… ali, pošto se uzima za privatnu firmu gde se izvlači zlato i ubira privatni profit, ne mogu moju dedovinu tako olako da dam“, rekao je Zlatibor Kračunović.

Ziđin: Kračunović stupio u štrajk glađu nakon neuspešnih pregovora

Kompanija Ziđin Majning se oglasila saopštenjem u kome navodi detalje pregovora sa Zlatiborom Kračunovićem iz Slatine koji je, zbog neuspešnog ishoda pregovora, stupio u štrajk glađu ispred sedišta ove kompanije.

„Kako bi odgovorila na netačne i tendenciozne navode Kračunovića, kompanija Serbia Ziđin Mining dostavlja javnosti proces pregovora sa pomenutim gospodinom u toku kojih je on, kao vlasnik zemljišta pod šumom od 80 ari, od kompanije Ziđin Mining prvobitno tražio da mu se kupi 8.000 kvadrata zemljišta na Avali ili Kosmaju, a prilikom poslednjih pregovora, da mu se za 8.000 kvadrata zemljišta pod šumom po ceni od 45 dinara po kvadratu, plaća mesečni zakup na 15 godina“, navodi se u saopštenju Ziđin Majning.

U ovoj kompaniji su izračunali da bi u tom slučaju u narednih 15 godina Kračunoviću mesečno isplatili po 3.000 evra, odnosno za 15 godina 540.000 evra.

„Mislimo da je zarad jasnog uvida u čitav ovaj postupak neophodno da javnost u Srbiji zna da su ka kompaniji bili upućeni nerealni zahtevi i da nije uopšte u pitanju kategorično odbijanje od strane pomenutog lica da zemlju proda kompaniji, kako on to navodi, po uslovima koji su već daleko iznad trzišnih vrednosti, već da on želi da otudji pomenutu nekretninu, ali pod uslovima koji su gore navedeni, a čime bi se povredio ne samo zakon već i interesi svih lica sa kojima je dogovor prehodno postignut“, navode iz Ziđina.

Kompanija jos jednom ističe da je postupak otkupa zemljišta vršen strogo po zakonima Srbije, a uz poštovanje svih procedura, prisustva službenih lica koja su vršila procenu, kao i vlasnika parcela.

„Ovakvo smišljeno vršenje pritiska na kompaniju smatramo nekorektnim, jer u iskazima gospodina Kračunovića pojedini mediji vide model demonstacije moći kompanije nad malim čovekom, gde je on predstavljen kao žrtva, a zapravo je ono što odgovara istini sasvim drugačije“, zaključili su u ovoj kineskoj kompaniji koja upravlja rudnikom bakra Čukaru Peki.

Kompanija Ziđin Majning navodi će i dalje poslovati po zakonima, uz uvažavanje svih interesa članova lokalne zajednice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare