Mete napada špijunskog softvera u Srbiji za Vašington post otkrivaju na koga sumnjaju

Vesti 28. nov 202318:42 4 komentara
Prisluškivanje, špijuniranje, špijun
N1 (ilustracija)

Špijunski softver prvi put je upotrebljen u Srbiji kako bi se prisluškivali članovi civilnog društva, utvrdili su istražitelji, objavio je danas Vašington post.

Istražitelji su naveli da su pronašli dokaze o pokušaju da se špijunskim softverom zaraze telefoni dve osobe koje predstavljaju civilno društvo i veruje se da je to prva zloupotreba špijunskog softvera u toj zemlji, navodi list.

Usledio je niz otkrića o špijunskom softveru usmerenom na organizacije i pojedince koji su odlučni u nameri da od vlada traže odgovornost, bilo da se radi o novinarima ili aktivistima za ljudska prava, a nedavno je otkriveno da su mete bili čak i članovi američkog Kongresa.

Citizen Lab Univerziteta u Torontu i Amnesti Internešenal su došlio do identičnih zaključaka kada su ispitivali telefone dvojice srpskih predstavnika civilnog društva. Njihove istrage usledile su nakon što su mete primile obaveštenja od Epla da su njihovi telefoni možda bili meta napada Vlade.

Istražitelji, međutim, nisu mogli da utvrde koja vrsta špijunskog softvera je korišćena, niti ko bi mogao da bude odgovoran za to.

Kompanija EPL je poslala upozorenje 30. oktobra, a istražitelji su utvrdili da je pokušaj zaraze telefona dve osobe registrovan u razmaku od otprilike jednog minuta 16. avgusta.

Jedna od meta, koja je iz bezbednosnih razloga govorila pod uslovom da ostane anonimna, rekla je da su donekle iznenađeni što su se našli na udaru, jer se nisu kandidovali ni za jednu za funkciju, niti su radili bilo šta u cilju rušenja aktuelne vlasti.

„Bio sam šokiran, jer sam čitao o Pegazu, ali nisam bio svestan da bi to moglo meni da se dogodi. Nisam, ipak, bio toliko šokiran, jer je neposredno pre toga objavljen veoma ružan članak o meni u jednom provladinom tabloidu“, rekao je.

Mete su se obratile Fondaciji SHARE, organizaciji za digitalna prava iz Beograda, i ona je prvi put otkrila postojanje špijunskog softvera prošle nedelje.

Meta napada sa kojom sam razgovarao sumnjao je da su dve strane mogle da pokušaju da zaraze njihov telefon – vlade Srbije i Rusije, jer su bili kritični prema srpskoj vladi kada je reč o njenom pristupu vladavini prava i stavu prema Rusiji, navodi novinar Vašington posta.

Šef srpske tajne obaveštajne službe, poznate kao BIA, nedavno je podneo ostavku, nakon što su mu SAD uvele sankcije zbog navodne pomoći „malignim“ aktivnostima Rusije, podseća list.

Meta je rekla da veruju da napad nije uspeo jer su ažurirali svoje telefone kako bi sprečili njihovu ranjivost, koju su napadači želeli da iskoriste.

Napadači su pokušali da iskoriste funkcionalnost HomeKit-a u određenim ajfon uređajima, smatraju stručnjaci koji su to istraživali.

Taktike su u skladu sa onima koje je ranije koristio špijunski softver Pegazus, ali s obzirom na ograničene dostupne forenzičke indikatore na ciljanim uređajima, ne možemo potvrditi tačan tip špijunskog softvera koji je korišćen u ovom napadu, saopštili su istražitelji.

Kada nema čvrstih dokaza o uspešnoj „infekciji“ uređaja, teško je identifikovati određeni špijunski softver koji se koristio, rekao je Bil Marčak, viši istraživač u Citizen Lab-u.

On je naveo da nema dokaza da su napadi na srpske ciljeve, koji nisu nužno propali, uspeli.

Uprkos istoriji srpske vlade koja je istraživala mogućnosti korišćenja špijunskog softvera, Marčak je rekao da je to prvi slučaj za koji zna o zloupotrebama tog alata u Srbiji, bez obzira na to ko je odgovoran.

Moguće je da je Vlada Srbije do sada koristila špijunski softver u legitimne svrhe, kao što je borba protiv terorizma, istakao je on, ali je dodao da je to samo spekulacija.

Vašington post je pitao Grupu NSO, koja je razvila šrijunski softver Pegaz, da li ima ugovor sa Vladom Srbije, ali nije dobio konkretan odgovor.

„Citizens Lab i Access Nov nastavljaju da forsiraju, po sopstvenom priznanju, neuverljive izveštaje u vezi sa Pegazom. Tehnologije NSO, kao što je Pegaz, spašavaju živote i čuvaju bezbednost. NSO ne upravlja svojom tehnologijom i nismo upoznati sa prikupljenim obaveštajnim podacima“, navedeno je u odgovoru.

Dodaje se da kompanija vodi politiku usklađenosti sa ljudskim pravima u industriji i istražuje sve verodostojne i konkretne optužbe o zloupotrebi.

Ambasada Srbije u SAD i BIA nisu odgovorili na poruke Vašington posta da komentarišu ovaj slučaj, a osoba koja je upoznata sa radom NSO, koja je sa novinarom Vašington posta razgovarala u septembru pod uslovom anonimnosti, rekala je da ruska vlada nije klijent te kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare