Meteorolog: Srbiju čeka leto toplije od proseka i s više toplotnih talasa

Vesti 19. jun 202421:50 6 komentara

Toplotni talas pogodio je celu Evropu, a nije zaobišao ni Srbiju. Temperature će do subote biti i do 40 stepeni, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na izražen toplotni talas koji će trajati sedam dana. U toku leta, Srbiju očekuje još ovakvih toplotnih talasa, a temperature će biti više nego prošle godine, rekao je za N1 meteorolog Đorđe Đurić.

„Očekuju nas tropske noći, a to znači da se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni Celzijusa. Povećana je i vlažnost vazduha. Ovaj toplotni talas če trajati najmanje 5 dana. Ovo je drugi toplotni talas ove godine i izraženiji je od prethodnog, a temperature će biti iznad 35 stepeni, a lokalno ponegde i do 40“, rekao je u emisiji Newsnight Đurić, meteorolog na sajtu Telegrafa.

On je istakao i da će do vikenda biti vedro, što znači da će UV zračenje biti visoko.

„Tokom vikenda biće malo izolovana atmosfera, pa je moguća pojava kiše sa grmljavinom. Ne treba koristiti termin superćelijska oluja, on je malo zloupotrebljen u medijima, i za sada nema informacija da će superćelijskih oluja biti u narednom periodu. Reč je o olujama koje se mogu najaviti nekoliko dana ranije, a tačno dva sata ranije se može znati mesto gde će se pojaviti“, istakao je meteorolog.

Đurić je naveo i da ljud ne treba da se plaše superćelijskih oluja, već zapravo samo treba da se sklone od kiše i grada.

„Nalazimo se u delu godine kada je grad uobičajena pojava i on se vezuje za te grmljavinske nepogode. Temperature su konstantno iznad proseka, i u narednom periodu će ostati tako. Za ovo doba godine, prosečne temperature su od 25 do 29 stepeni Celzijusa, a to znači da je već sada 10 stepeni toplije. U Srbiji će preko leta biti više ovakvih toplotnih talasa kao sada, trajaće oko pet dana, i leto će biti toplije od proseka“, naveo je meteorolog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare