Meteorolog: Vodostaj Save u Beogradu do nedelje porašće oko pola metra

Vesti 18. maj 202314:14 4 komentara
N1

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na Savi kod Šapca vodostaj 19. maja prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a obilne padavine prethodnih dana, a posebno juče, uzrokovale su poplave u nekim delovima Srbije. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za N1 da je redovna situacija na rekama u Srbiji, da nema nekih posebnih nagoveštaja izlivanja, jedino je vodostaj Save i Duvana u porastu zbog priliva vode sa zapada Balkana, gde su trenutno poplave u Hrvatskoj i BiH.

„U Beogradu bi do nedelje porastao vodostaj za nekih 50-60 centimetara, a u Šapcu i Sremskoj Mitrovici za metar, metar i trideset. Jedino u Šapcu su hidrolozi upozorili da bi vodostaj prevazišao granicu redovne odbrane od poplave, što znači praćenje i nadgledanje nasipa, a ne poplave“, kaže Nedeljković.

Povezane vesti

Dodaje da su jučerašnji obilni pljuskovi bili lokalni, ali u odnosu na Hrvatsku i BiH „daleko, daleko manjeg intenziteta“.

Kaže i da su u letnjim mesecima česti jaki pljuskovi što uzrokuje opasnost od bujičnih poplava na malom prostoru.

Navodi i da se poplave koje su pogodile Srbiju pre devet godina dešavaju jednom u 200-300 godina i da misli da takvih pojava ne bi trebalo da bude u narednim decenijama.

Ističe i da nema narednih dana problema, jedino Sava raste, ali svi drugi vodotokovi su u nivou umerenih vodostaja.

„Danas kiša prestaje, sutra se očekuje razvedravanje, naredna tri-četiri dana pretežno sunčano i toplije, uz retku pojavu kratkotrajne kiše u planinskim predelima. Međutim, sredinom sledeće sedmice pa do kraja maja biće promenljivo, sa velikim izgledima jakih lokalnih pljuskova. Dotle će Sava i Dunav da se povuku, ali i dalje preti opasnost od bujičnih poplava na malom prostoru što je redovna pojava u letnjim mesecima“, ukazuje Todorović.

Obilne padavine juče uzrokovale su poplave u nekim delovima Srbije. Pripadnici MUP intervenisali su u više mesta, a evakuisane su tri osobe. Dve osobe su povređene tokom nevremena u Novom Sadu, dok je u Koceljevi došlo do plavljenja desetak kuća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare