Meteorološkinja: Vrućine nas očekuju do kraja jula, verovatno i početkom avgusta

Vesti 22. jul 202214:26 2 komentara
TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Ove nedelje je u Velikoj Britaniji temperatura prvi put u istoriji merenja dostigla 40 stepeni. U Portugalu je postavljen novi temperaturni rekord za jul. Požari bukte širom južne Evrope i uništavaju na hiljade hektara šume, a za sve je krivac toplotni talas iz Afrike, simbolično nazvan Lucifer.

„Istraživanja britanske meteorološke službe pokazala su da bi praktično bilo nemoguće da temperatura pređe 40 stepeni na britanskom ostrvu u odsutvu klimatskih promena. U Londonu je prosečna julska temperatura oko 20 stepeni, a sada su merene vrendosti i do 40. Njihov saobraćaj i infrastruktura nisu prilagođeni tome, pa su zvaničnici upozoravali da se ne ide na put ukoliko nema potrebe. Zanimljiv je i podatak da su londonski vatrogasci imali najburniji dan od Drugog svetskog rata“, kaže meteorološkinja N1 Milica Tadić.

„Ovaj toplotni talas u Srbiji je počeo u utorak, kada je temperatura dostigla 32 stepena, i to je ujedno bio i prvi tropski dan u ovom talasu, odnosno dan u kojem je temperatura u celoj zemlji iznad 30 stepeni. Bilo je komentara i pitanja zašto najavljujemo tropski dan kada je napolju 31-32 stepena, to je prijatno, ali jednostavno definicija tropskog dana je kada maksimalna temperatura pređe 30 stepeni. To pokazuje da smo mi u nekoj novoj normalnosti i da nam je temperatura od 31-32 stepena prijatna, a tek kad dođe do 35 ili 40 stepeni, to je nešto ekstremno“, dodaje.

Povodom ovog toplotnog talasa oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je upozorio da bez kolektivne akcije za borbu protiv klimatskih promena i klimatske krize čovečanstvu preti „kolektivno samoubistvo“.

„On se osvrnuo na klimatski samit koji je održan u novembru, u Glazgovu, na kojem su donete poslednje mere i poslednji planovi na koji način da se zaustavi granica porasta globale temperature na 1,5 stepeni, koja je dogovorena Pariskim sporazumom. A već sada, samo osam meseci kasnije, taj cilj izgleda nedostižno i upravo je zbog toga generalni sekretar UN upotrebio tako surove reči, koje nažalost opisuju današnju stvarnost u kojoj se nalazimo“, kaže meteorološkinja.

Vrhovni sud Brazila prvi je na svetu prepoznao Pariski sporazum kao ugovor o ljudskim pravima, koji ima prednost nad nacionalnim zakonima.

„To je sjajan primer koji dolazi iz Brazila, države koja predstavlja jednu od žarišnih tačaka klimatskih promena, kao što predstavlja između ostalog i Mediteran, pa samim tim i Balkan. Sve je počelo tako što su se pojedine partije u Brazilu pobunile i tužile Vladu da ona nerazumno troši novac iz klimatskog fonda koji su oni osnovali 2009. godine. Bilo bi sjajno kada bi i druge zemlje pratile primer Brazila. Poruka sa poslednjih sastanaka zvaničnika je da mora da se pređe sa reči na delovanje, moramo da imamo akciju“, rekla je Tadić.

Akcije koje će dati rezultat podrazumevaju i neko duže vreme, a postoje stvari koje mogu da se urade odmah. Gradovi poput Los Anđelesa i Njujorka farbaju krovove u belo kako bi smanjili zagrevanje, Barselona pravi klimatska skloništa, sadi drveće. Zeleni delovi gradova po Evropi su zaštićeni i bitni, pa su čak i turističke atrakcije, a Beograd je postao poznat po betoniranju.

„U svakom većem gradu postoji tkz. „urbano ostrvo toplote“ koje utiče da temperatura u urbanom jezgru bude dva-tri stepena viša nego na periferiji. Kako bi se taj efekat ublažio gradovi donose različite akcije, najbolji rezultat bi dalo smanjivanje saobraćaja i povećanje zelene površine u urbanom jezgru, a imam osećaj da se kod nas to nekako suprotno radi. Što se tiče toplotnog talasa Lucifer, njegov vrhunac na Balkanu se očekuje sutra, kada će temperatura biti iznad 40 stepeni. Republički hidrometeorološki zavod je aktivirao crveni meteoalarm za teritoriju cele Srbije. Treba slušati savete lekara i pratiti prognoze. UV zračenje će biti intezivno, pa treba izbegavati direktno izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Ne treba da zaboravimo ni životinje koje žive na ulici. Treba da im naspremo vode i da ih pustimo u naše ulaze u najtoplijem delu dana, da i one imaju neko slonište i neku zaštitu“, kaže ona.

„U nedelju nas očekuje blago rashlađenje koje će oboriti temperaturu za 5-6 stepeni, i maksimalna će biti tu oko 33-34 stepena, što će nakon ovih 40 biti malo prijatnije. To zahlađenje će najviše biti izraženo kroz severni vetar koji će malo osvežiti vazduh i kroz prolazno naoblačenje. Kiša je moguća jedino na planinama. Ali već od ponedeljka, opet nas očekuje vedro nebo, sunce i porast temperatrue a od utorka opet i vrednosti iznad 35, i tako sve do kraja jula, a verovatno i u prvim danima avgusta. Negde oko 5. avgusta se nazire neko konkretnije osveženje, ali je o tome sada rano govoriti. Sve u svemu, biće ovo jedno dugo, vrelo i sušno leto“, dodaje meteorološkinja N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare