Migrant: Policija nas je celu noć držala zaključane u marici u Šapcu

Vesti 20. feb 202212:06 > 18:55 34 komentara
N1/Privatna arhiva

Migrant Aleksander Mendes iz Gvineje Bisao u Africi, koji se, kako tvrdi za portal N1, sa još desetak izbeglica nalazio se od sinoć zaključan u marici ispred policijske stanice u Šapcu. Kaže da je iz azilantskog kampa u Krnjači u Beogradu, zbog veoma loših uslova i zdravstvenog stanja, krenuo u BiH, gde ima rođaka koji ga je pozvao jer su tamo mnogo bolji životni uslovi. Kada su ušli u BiH, tamošnja policija ih uhapsila i vratila na srpsku stranu granice i predala srpskoj policiji, koja ih je odvezla nekih osam kilometara od granice i pustila. Tu ih je u svoje vozilo primio jedan vozač kako bi ih prevezao do najbližeg grada, odakle bi se vratili u Beograd, međutim, tada su naišli na policiju i vozač ih je izbacio napolje. Policija ih je tada uhapsila, da bi ih, kako je rekao, oko 10 uveče zaključali u maricu, i od tada im nisu davali ni hranu, ni vodu, niti su ih puštali u toalet. Nešto oko 5.30 ponovo se javio portalu N1, navodeći da su bili kod sudije, gde su davali izjave kao svedoci u slučaju uhapšenog mladića koji ih je prevozio. Zatim su otišli kod sudije za prekršaje da daju izjave. Mendes kaže da su im u sudu dali hranu.

Podsetimo, MUP Srbije je u popodnevnim časovima saopštio da je sinoć uhapšen G.P. (19) zbog sumnje u krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kao i da su podnete prekršajne prijave protv osmoro migranata koje je prevozio, zbog sumnje da su izvršili prekršaj – nezakonit boravak u Republici Srbiji. MUP u saopštenju nije demantovao izjave migranata, koji su za portal N1 naveli da su tučeni, zaključani u maricu u kojoj su proveli noć, da im nisu dali ni vodu ni hranu… Niti je u saopštenju navedeno gde su se migranti nalazili od trenutka privođenja do dolaska kod sudije.

Povezano:

Jedan od migranata s kojim smo razgovarali Aleksander Mendes rekao nam je i to da je on bio „prevodilac“ ostalim migrantima tokom davanja izjava.

Prema njegovim rečima ranije danas, sa njima je i jedna žena.

„Uhapsili su nas, tukli, oborili na zemlju, držali su nas tako skoro dva sata, a potom su nas odveli do granične policije, pretresli su nas, ali ništa nisu našli. Vodili su nas u tri policijske stanice i na kraju oko 10 sati uveče stavili nas u maricu i zaključali. I od tada se nalazimo ispred policijske stanice u Šapcu“, priča vidno potresen Mendes za N1.

Dodaje i da im policija ništa nije rekla, uzela im je otiske, slikala ih, i kako navodi, „dala nam neki papir“.

Mendes kaže da je policija uzela kopiju njihovih dokumenata, dok su mu originali ostali u kampu u Krnjači.

N1/Privatna arhiva

Na pitanje zašto je napustio kamp u Krnjači kaže da su tamo bili jako loši uslovi za život, kao i da je on bolestan, srčani je bolesnik i ima gastritis i nije više mogao tamo da izdrži.

Jedan rođak mu je ponudio da dođe u BiH, gde bi mogao da se zaposli i gde su uslovi, prema njegovim rečima, bolji.

„Istraumiran sam, izgubio sam oca pre manje od mesec dana, brat mi je pre nepuna dva meseca umro u kampu u Krnjači. Imam četvoro dece u Africi, i ja sam jedini koji ih izdržava. Ne radim i već sam osam meseci proveo u kampu“, kaže uznemireno 45-godišnji Mendes, koji je portalu N1 prosledio video i fotografije marice u kojoj drže njega i ostale migrante.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare