Migranti uzdrmali Srbiju – upozorenja da treba razdvojiti kriminalce od ostalih

Vesti 28. nov 202219:1314 komentara

Srbija će imati nultu toleranciju prema prekršiocima zakona među migrantima, izjavila je komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević. Ona kaže i da je policija uradila svoj deo posla u Horgošu i drugim mestima oko Subotice i da će u predstojećem periodu učiniti sve da se sukobi ne ponove. Sagovornici N1 kažu da je policija trebalo ranije da reaguje i da jasno razdvoji pitanje migranata od organizovanog kriminala koji zloupotrebljava migrante.

Država obećava da će zaštititi građane na severnoj granici i njihovu imovinu.

Povezane vesti

„Kada pogledamo neki prošli period, vidimo da nije bilo incidenata kakav se desio u Horgošu prošle nedelje. Najvažnija je bila pravovremena reakcija policije, MUP, i ono što je važna poruka jeste da Srbija ima human odnos prema migrantima, obezbeđeno im je sve što je potrebno u samim prihvatnim centrima, ali imaćemo nultu tolerancija prema svima onima koji su zloupotrebili gostoprimstvo Srbije“, poručuje komesarka za izbeglice i migracije.

Međutim, incidenata je itekako bilo i pre. U julu se u Makovoj Sedmici pored Subotice dogodio prvi veći sukob grupa koje su pokušavale da pređu u Mađarsku. Tada je jedan migrant ubijen, šestoro je povređeno. Novinarka subotičkog portala Magločistač Natalija Jakovljević, koja od 2015. pomno prati migrantsku krizu, kaže da masovno vraćanje migranata sa severa na jug zemlje u prihvatni centar u Preševu, neće rešiti problem.

„Odakle tim ljudima oružje? Da li oni sa tim oružjem ulaze u zemlju ili ovde nabavljaju? To bi policija trebalo da zna ili da otkrije. I to nije nešto što je otkriveno u julu mesecu, ja sam sigurna da se za to znalo i mnogo mnogo ranije“, kaže Jakovljević.

U Beogradskom centru za ljudska prava upozoravaju da nisu migranti ti koji izazivaju sukobe, već organizovane bande u kojima su pojedini migranti, ali i domaći krijumčari ljudi, pa i korumpirani pripadnici državnih organa.

„Mislim da je važno da mi naglasimo razliku između onih koji su učinioci krivičnih dela i onih koji se na teritoriji Srbije nalaze i u potrebi su za međunarodnom zaštitom. Nisu svakako svi oni koji su trenutno u Srbiji i koji se svrstavaju pod taj neadekvatan termin ilegalni migranti oni koji prave probleme“, ukazuje Vuk Raičević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Pre 9. novembra i akcije policije i žandarmerije, postojali su ilegalni kampovi odmah pored prihvatnog centra, tvrdi Natalija Jakovljević. Od tada je na području Subotice zabranjeno podizanje bilo kakvih šatora.

„Imate sad decu koja se vraćaju iz škole popodne, a mrak je već nakon 16.00, i naravno da su roditelji uplašeni, posebno za žensku decu, bar ono što su meni govorili roditelji u okolnim mestima pored Subotice kao što su Palić i neka druga mesta“, priča Jakovljević.

Prema zvaničnim podacima u prihvatnim centrima za migrante nalazi se njih 4.835, a procene su da ih je oko 1.000 van centara. Tokom ove godine kroz Srbiju je prošlo 109 hiljada migranata.

Komentari

Vaš komentar