Mihailović: Prajd neće biti u septembru, organizacija mora da se menja

Vesti 30. sep 202215:183 komentara
marko mihailović evroprajd n1
Izvor: N1

Način na koji su se donosile odluke u organizaciji Evroprajda nije bio dobar, greške se moraju ispraviti, jer je stiglo dosta kritike iz LGBT zajednice, i zato do kraja godine treba da se napravi rekonstrukcija organizacije i formira upravni odbor, izjavio je direktor organizacije "Društvo ponosa" Marko Mihailović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je potrebno da se sledeće godine ta manifestacija umesto u septembru, održi u junu, i da su neki od aktivista prerano izašli sa datumom 9. septembar iduće godine, jer se još ne zna hoće li biti šetnja ili nešto drugo.

Moramo da budemo jasni da „Beograd prajd“ ne pripada nikome od nas, on se radi zbog LGBT zajednice i pripada joj, objasnio je Mihailović, koji smatra da je reforma „Prajda“ njihova obaveza i dužnost, jer organizacija treba da se otvori za članstvo.

Prema njegovom mišljenju, konfuzija oko datuma održavanja manifestacije govori da je potrebno za organizaciju angažovati neke nove ljude, pošto se dosadašnji sistem nije pokazao kao dovoljno dobar, „nedostaju ključne promene“.

Ana Petrović iz organizacije „Da se zna“ navela je da je na dan održavanja Evroprajda 17. septembra zabeleženo 14 slučajeva nasilja nad učesnicima – osam fizičkog i šest diskriminacije, ali da ih je sigurno bilo više.

Nasilje šalje strašnu i ružnu poruku da „Beograd prajd“ nije bezbedno mesto, naglasila je ona, ukazujući da je u avgustu bilo više slučajeva nasilja nad pripadnicima LGBT populacije nego svih prethodnih sedam meseci zajedno.

Komentari

Vaš komentar