Mihailović: Šapić da revidira stavove o Prajdu, šta mu se sviđa nikoga ne zanima

Vesti 01. jul 202219:04 > 19:28 146 komentara

Zvanično je počela kampanja za Europrajd u Beogradu pod sloganom "Vreme je za". Kampanja je otvorena na jednom brodu na Savi i počela je mminutom ćutanja za ubijene proteklog vikenda u Oslu, gde je trebalo da se održi Prajd.

Početku kampanje za Europride prisustvovao je i ambasador Norveške, koji je se zahvalio za odavanje počasti i poručio da su tokom te večeri sve zastave obojene u crno. Upozorio je na to da mržnja i predrasude rastu u našim društvima i na kraju poručio – „slavimo ljubav u septembru i obojimo ulice Beograda u dugine boje“.

Direktor Beograd prajda Marko Mihailović je rekao da se oseća tužno, poraženo i ljuto što se novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u prvoj nedelji rada distancirao od LGBT+ zajednice i najavio da ne želi da podigne zastavu prajda i da se neće lično uključiti u Europrajd koji je jedan od najznačajnijih događaja u gradu ove godine. Mihailović je istakao da je na svakom prajdu na kojem je bio ove godine gradonačelnik šetao sa ljudima i da bi izostajanje Šapića sa Europrajda bilo velika sramota, poraz i pogrešna poruka građanima Srbije.

POVEZANE VESTI:

On je dodao da su brojni gradonačelnici snimili video podrške beogradskom Prajdu i pitao da li je moguće da samo gradonačelnik Beograda neće podržati tu manifestaciju u svom gradu.

„Gradonačelnik je plaćen od našeg poreza, njegov posao je da brine o dobrobiti svih građana i nedopustivi su ovakvi komentari u Evropi danas. Mi ne pravimo žurku za 500 ljudi, već desetine hiljada ljudi dolazi iz inostranstva, pa je poruka za Šapića da ima vremena do 12. septembra da revidira stavove, da dodje i da radi svoj posao, bilo da mu se sviđa ili ne“, rekao je Mihailović.

Podsećamo, Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu evropske.

Mihailović kaže da Europrajd predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u čitavom regionu i daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu, saopšteno je.

„Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost. Beograd je dobio istorijsku priliku da bude prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će organizovati Europrajd, a procena je da će u Beograd tokom Nedelje ponosa doći oko dvadeset hiljada ljudi“, rekao je Mihailović.

Dodao je i da će Europrajd, nakon pandemije koronavirusa, Beograd vratiti na turističku mapu Evrope i da je za sve posetioce pripremljen bogat program koji se sastoji od koncerata, izložbi, predstava, radionica i drugih sadržaja.

„Program festivala sastoji se od šest predstava i pet pratećih programa, od čega su četiri gostujuće predstave iz Holandije, Poljske, Francuske i Švajcarske, a dve su Hartefaktove produkcije koje nastaju u Beogradu sa autorima iz regiona. Ove smo godine naglasak stavili na lični autorski pristup, odnosno kritičko preispitivanje naših uloga, uloga naših porodica i perspektive solidarnosti”, rekao je Lazić.

Pored pozorišnog festivala, ključni deo programa Europride-a biće konferencija o ljudskim pravima, koja će trajati četiri dana i biće smeštena u Domu omladine, koji će tokom Nedelje ponosa služiti kao Prajd haus, dodaje se.

Nedelju ponosa i Europride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar. Povorka će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve koje LGBTI+ zajednica u Srbiji i regionu ima već pet godina. Koncertni program zakazan je za 16. i 17. septembar, a pored domaćih izvođača nastupiće i poznata evropska imena.