Mihajlović: I ostali koji su uz Grčića vodili EPS treba da traže drugi posao

Vesti 27. jan 202214:51 > 18:15 komentara

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je to ministarstvo podnelo prijavu protiv bivšeg direktora EPS-a Milorada Grčića i poručila da i ostali koji su vodili EPS treba da traže drugi posao.

Oni ljudi koji su vodili sistem moraju da se sklone i traže neki drugi posao, rekla je Mihajlović gostujući na TV Tanjug.

Ona je rekla i da će EPS nastaviti da uvozi struju, a govorila je i o ceni decembarskih havarija, kao i o razlozima zbog kojih je do njih došlo.

„Mi čekamo da se završi kompletna zimska sezona da bismo jednostavno izašli sa kompletnim brojem, ali pričamo bukvalno o stotinama miliona evra, to je sasvim sigurno. Za taj novac mi smo mogli da gradimo nove objekte, sa dodatkom još jedne informacije, a to je da EPS 35 godina nije izgradio nijedan jedini kapacitet“, istakla je ministarka.

Kazala je da je Srbija i pre havarije u TENT-u uvozila struju, ali da je to bilo tri do četiri odsto ukupne potrošnje, što se kompenzovalo izvozom električne energije.

„Mi mislimo da ćemo sigurno, dokle god bude trajala zimska sezona, uvoziti električnu energiju da bismo dozvolili, između ostalog, i kopovima da iskopavaju više jalovine i uglja kako bismo došli do te potrebne količine uglja“, objasnila je Mihajlović.

Rekla je i da se mnogi pitaju kako je moglo da se desi da jedna ogromna firma kao što je EPS dozvoli sebi tako nešto.

„Ono što smo mi mogli da vidimo iz izveštaja u aprilu, i svih sastanaka od aprila do današnjeg dana, bilo je da je sve u redu, da je sve kako treba, dokumenta su bila potpuno drugačija od onog što je bila stvarnost“, kazala je ministarka.

Ministarka kaže da je stavljena tačka na projekat Rio Tinto, a da će se nakon izbora razgovarati o moratorijumu na iskopavanje litijuma.

+

Izvor: Tanjug