Mihajlović: Kurti se igra vatrom, ako počne kažnjavanje Srba – biće problema

Vesti 21. nov 202221:13 28 komentara

Novinar Milivoje Mihajlović, dugogodišnji dopisnik BBC sa Kosova i bivši direktor prištinskog Medija centra, smatra da će biti problema na severu Kosova ako Priština u utorak počne da kažnjava Srbe koji nisu preregistrovali automobile na RKS tablice, a da će ako do toga ne dođe - biti mira. On je ocenio da je Kurti kada je danas u Briselu odbio predlog evropskih zvaničnika da se kažnjavanje odloži očigledno demonstrirao da mu je važniji rejting nego stabilnost. "To je ozbiljno igranje vatrom, hod na ivici žileta", rekao je Mihajlović.

Povezane vesti

„Mislim da je današnji dan pokazao da je Briselski sporazum mrtav, da je stavljena tačka na njega. Srbi su van institucija, nemamo više institucionalnu povezanost vlade u Prištini sa severnim Kosovom, postoji visoka etnička napetost na severu, imamo 600 policajaca koji su napustili posao. O simboličnom redu i miru brigu vodi 50 albanskih policajaca i isto toliko onih iz Euleksa“, kaže Mihajlović.

On je naglasio da je važnije kakvo je stanje na severu, da već nekoliko dana građani sami brinu o redu i miru, da nema kriminala, da su vlasnici lokala na severu dobili uputstva da oni brinu o bezbednosti ljudi, te da su dostigli „viši nivo samoorganizovanja u artmosferi ravnoteže straha“.

S druge strane, kako dodaje, tu je sistematski pritisak kosovske policije na Srbe na severu i enklavama.

Šta dalje? Moguć pritisak SAD, Vučić odigrao bolje

Upitan šta posle ovoga pošto Borel nije krio razočaranje ishodom razgovora, Mihajlović kaže da možemo da očekujemo nekakvu intervenciju većih igrača, pre svega SAD. „Da se ne lažemo, pred svaki dijalog u Briselu i jedna i druga strana odlazile su kod Amerikanaca“, rekao je novinar.

On je ocenio i da je Vučić bolje odigrao potez od Kurtija kada je prihvatio predlog Borela koji je zatražio da Priština ne primenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim tablicama, a da Beograd ne izdaje nove KM tablice.

„Nisam siguran da je Kurti povukao dobar potez za sebe, njemu je danas bio važniji rejting nego stabilnost. Ako sutra počne da naplaćuje kazne, može da dođe do malog incidenta koji može da preraste u veći. On misli da to može da rešava sa specijalnom policijom, mislim da to ne može tako i može da dovede do ozbiljne krize“, kaže Mihajlović.

On je preneo i da analitičari kažu da će u slučaju početka kažnjavanja, „goreti i prelazi i policijske stanice“, a da to može da izazove bilo ko – ne Srbi sa Kosova, već neka zainteresovana strana, na primer neka zapadna ili istočna jer je „Kosovo zanimljiv deo u Evropi u kom svaki ludak može da napravi krizu“.

Na pitanje da li je ovo nastava kako izgleda poraz EU, Mihajlović kaže da je EU poražena kada su vlasti u Prištini rekle – nećemo da formiramo ZSO, a to su govorili i Tači i Kurti.

Danas kada je Borel kritikovao kosovsku stranu, ta kritika je došla zakasnelo, posle devet godina, rekao je Mihajlović.

On ne smatra da će Borelova kritika ima posledice po Kurtija, kakve je jednom imala kada je pao s vlasti, budući da je tada Tramp bio predsednik SAD, a Ričar Grenel bio zadužen za ovo područje i Hašim Tači bio na slobodi. „Svi Kurtijevi neprijatelji mogli su tada da rade protiv njega, sada je taj prostor sužen“, kaže.

Incidenti koji mogu da dovedu do nove realnosti

Incidenti na severu, budući da nema više Briselskog sporazuma, prema rečima Mihajlovića, mogu da dovedu do nove realnosti – da Priština nema kontrolu na sevreru, da se dignu barikade. Kurti je, kaže, izgubio sever i pokidao tanke niti koje su vezivale vlast u Prištini sa severom Kosova, a izlaz Srba iz institucija je overa tog stanja.

Kaže i da je Kurti uveo represiju policije, prekopavanje puteva i na neki način upropastio devet godina pregovaranja.

Budući i da je Borel rekao da problem nisu samo tablice, već da je on dublji, Mihajlović kaže da je „puklo na tablicama jer je to kap koja je prelila čašu“.

Boji se, kako dodaje, da ovakva situacija sa serijom incidenata dovede do podele Kosova jer je faktično stanje da Priština nema kontrolu na severu. Podela je loša ideja i najgore je ako se do nje dođe incidentom, naveo je Mihajlović.

Za Srbe na Kosovu, navodi da su oni uvek bili šah figure kojim Beograd igra i da ne zna šta su im opcije – ali da su one možda da se samoorganizuju ako kriza potraje i da se oslone na Srbiju jer od nje primaju finansijsku i bilo kakvu drugu pomoć.

Ima Srba koji ovo više ne mogu da trpe

Mihajlović ne zna da li će kažnjavanje na severu sutra početi, ali da će ako krene – biti problema.

„Ima Srba koji ovo više ne mogu da trpe na Kosovu“, dodaje.

Celu priču Prištine vidi kao alibi za manevar u Skupštini – da je Kurti imao nameru da popunom praznih mesta posle izlaska Srpske liste ekspresno izmeni ustav i smanji uticaj srpske zajednice u odlučivanju.

Faktičko stanje je da Sever nije pod kontrolom kosovskih vlasti, kaže Mihajlović i dodaje da je očigledno da će Srbi bojkotovati izbore na severu raspisane za 18. decembar. „Ti izbori više nemaju legitimitet i vratitli smo se na 2013. godinu“, dodaje.

Na pitanje kako izaći iz krize, on kaže da „pametni razgovaraju pre sukoba, a oni drugi posle sukoba“. Očekuje da se pojave ozbiljniji posrednici od evropskih koji nemaju ni štap ni šargarepu, jer treba neko ozbiljnije da pristupi problemu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare