Mihajlović: Lavrov zloupotrebljava to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji

Vesti 24. avg 202213:09 147 komentara
MRE/ Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako je Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku“, istakla je Mihajlović.

Ona je ocenila da Lavrov, umesto da poštuje odluku Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao podršku Srbije ruskoj strani u sukobu.

„Iako govori o prijateljstvu dve države, ovakvim ponašanjem na delu pokazuje suprotno“, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je naglasila da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana.

„Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom“, rekla je Mihajlović.