Mihajlović: Nisam pristajala da budem pion, sa ili bez SNS – ima vremena

Vesti 24. okt 202211:13 > 11:36 254 komentara

"Nisam pristajala da budem pion, to je možda razlog zašto smo danas ovde", rekla je Zorana Mihajlović na oproštajnoj konferenciji za novinare kao ministarka rudarstva i energetike.

Povezane vesti

Ona je ocenila i da neće više biti drugačijeg „tona iz vlade“ koji se do sada čuo.

Zahvalila je medijima na profesionalnom praćenju njenih dosadašnjih aktivnosti:

„I vama koji ste bili pravi profesionalci i vama koji ste me sklanjali i zabranjivali, opet vam hvala jer sam bila samo bolja u odnosu na ono što sam u medijima videla“, rekla je.

Novoj ministarki rudarstva i energetike poželela je sve najbolje i dodala da misli da ni njoj neće biti lako.

„Ni meni nije bilo lako, nisam pristajala da budem pion i to je možda razlog što smo danas ovde. Nemam razloga da žalim ni za čim, ja sam u Vladi 10 godina, iza mene stoje rezultati i stoji sve što smo zajednički radili“, rekla je Mihajlović.

Upitana da li će ostati u SNS ona je rekla:

„Što se tiče SNS-a, danas je dan da se svedu računi i podvuče crta, ne da pričamo o tome“.

„O tome kako – sa ili bez SNS-a – ima vremena. Mislim da će i meni biti lakše da ne gledam neke ljude koji iskorišćavanju SNS kao svoj džuboks za bogaćenje, kao što će i njima biti lakše da ne gledaju mene“.

„Uvek ću se boriti za Srbiju na Zapadu, a ne na Istoku“

Mihajlović je naglasila da će svakako ostati u politici. „Želim da radim za svoju državu i narod, nikada iz toga neću izaći. Smatram da Srbiji jeste mesto u Evropi i EU i uvek ću se boriti da u ovim globalnim podelama Srbija bude na zapadu, a ne na istoku“

Dodala je i da će biti vremena za priče o daljima planovima, „a naročito o onome što se događalo u poslednje dve godine“.

Na pitanje da li sebe vidi na čelu nekog od javnih preduzeća, i da li je imala neki razgovor sa Aleksandrom Vučićem ili Anom Brnabić, rekla je da svakako neće odgovoriti o sadržaju razgovora sa predsednikom.

Potvrdila je da je u nedelju razgovarala u četiri oka sa predsednikom i demantovala pisanje pojedinih medija kako je izgledao taj razgovor, dodajući da mu „neće mu biti lako, ali imaće jednu glavolbolju manje jer neće imati taj jedan drugačiji ton iz vlade“.

„Što se tiče bilo kakvih drugih funkcija – ne, ja nisam zainteresovana za to, ne želim da budem ni na jednoj od tih funkcija, ono čime se ja bavim je energetika“, kazala je Mihajlović.

„Što se tiče priče o zapadu odnosno EU, predsednik vrlo dobro zna gde Srbija treba da ide i kakve odluke treba da donesemo i ne sumnjam u to uopšte“, dodala je.

Ocenila je da jeste bila u manjini kao neko ko se bori da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku.

„Nisam sigurna koliko je nova vlada proevropska ali je prosrpska“, istakla je još Mihajlović i dodala:

„O mojim konkretnim planovima sačekaćemo par meseci“.

O EPS-u će tek da priča

Naglasila je i da se ne oseća nimalo odgovornom za EPS.

„I to je onaj drugi deo kad sam rekla razgovaraćemo – mora biti prilike da se razgovara o tome šta se radilo u prošle dve godine…Mislim da ako EPS ne promeni kako radi biće velikih problema“.

Mihajlović kaže da je Srbija i noćas uvozila električnu energiju i da smo na to dali 2,2 miliona evra.

„Mislim da je jasno ko je odgovoran za EPS, zato je ovo ministarstvo i podnelo krivične prijave“, naglasila je.

Srbija greši ako se ne bude bavila vađenjem litijuma

Što se tiče dešavanja na planinini Starici, kaže da i dalje stoji iza toga da se Starica ne ruši, da se na njoj ne vrši eksploatacija. „Ona mora da se sredi i to ne zato što je Ziđin uradio nešto loše nego zato što RB Bor nije imao para.

Zaista mislim da je litijum jedna od najkritičnijih, najvažnijih sirovina za budućnost zelenog razvoja, sve zemlje koje ga i malo imaju će ga iskoristiti“, rekla je.

„Srbija greši ako se ne bude bavila vađenjem litijuma, a verujem da postoje tehnologije da se to uradi na način koji je bezbedan po životnu sredinu“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare