Mihajlović o presudi Gucatiju i Haradinaju: Uvertira za velika suđenja

Vesti 18. maj 202213:24 > 14:503 komentara
Milivoje Mihajlović
N1

Novinar Milivoje Mihajlović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je presuda Gucatiju i Haradinaju očekivana, te da ovo nije tematika kojom se bavi ovaj sud. "Ovo je uvertira u velika suđenja", kaže.

Specijalizovana veća Kosova osudila su čelnika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra.

Mihajlović kaže da je presuda očekivana.

„Tužilaštvo je tražilo da budu osuđeni na po šest godina zatvora, u kosovskoj javnosti se očekivalo da će biti oko tri godine, međutim sud je, sudeći prema očekivanjima kosovske javnosti, dosta strogo presudio“, kaže.

Ovo nije tematika kojom se, kaže Mihajlović, bavi ovaj sud.

Povezane vesti

„Ovo je uvertira u velika suđenja. U suđenje bivšem predsedniku i premijeru Hašimu Tačiju, bivšem predsedniku skupštine Kadriju Veseljiju, na neki način pripadnicima tog glavnog štaba OVK u toku pobude ’98 i ’99 godine na Kosovu, ova dvojica su uhapšena jer su bila predsednici udruženja veterana“, kaže on.

U tom udruženju veterana, kaže on, ima oko 60.000 članova.

„To je jedna ozbiljna politička snaga na Kosovu, bez obzira što u toku borbi nije bilo više od 25.000, sad je taj broj napumpan, iz više razloga“, kaže on.

Kako je rekao Mihajlović, „znamo iz iskustva kada je bilo suđenje Ramušu Haradinaju u Hagu da su svedoci nestajali volšebno“.

„Da su imali saobraćajne udese u Podgorici, da je jedan pronađen mrtav u parku u Nemačkoj, podaci curili na sve strane…“, kaže.

Prema njegovim rečima, „suštinski ne može da dođe do pomirenja ukoliko Kosovom šetaju ljudi koji su ubijali Srbe i Albance, a do sada su šetali, ukoliko svi znaju da je to jedna ozbiljna mafijaška ekipa koja je izašla iz rata u uniformama, onda ušla u Armanijeva odela i 20 godina vladala, ako je to mesto dge nema zakona, nema reda“, kaže on.

Njegov utisak je da će ovaj sud u dobroj meri doneti nekakvo pravno zadovoljenje za porodice albanskih žrtava.

Govoreći o srpskim žrtvama, kaže da „sve zavisi od daljeg toka procesa“.

„Koliko je kvalitetnih dokaza prikupljeno, koliko je dokaza srpsko pravosuđe dalo, a ima ih“, kaže.

Evropski dopisnik N1 Nikola Radišić iz Haga kaže da je „presuda obrazložena time da njih dvojica nisu negirala u sudnici da su činili dostupnimsve te podatke i tu dokumentaciju, ali su govorili da su im motivi patriotski“.

Sud je, dodaje, utvrdio da su krivi po pet od šest tačaka optužnice.

Nisu osuđeni samo za odmazdu, jer tužilaštvo nije dokazalo ovu tačku.

Reporterka N1 iz Prištine Zana Cimili podsetila je da se radi o prvoj osuđujućoj presudi.

V.d. predsednika udruženja veterana Faton Klinaku rekao je da ne priznaju ovaj sud, da ga nikad neće priznati, da će se truditi da spreče njegovu funkcionalizaciju, iz te organizacije se nadaju da je ovo politička presuda i da će biti ukinuta.

Ramuš Haradinaj istakao je da osuđeni dolaze iz uglednih porodica koje su se „istakle u borbi za slobodu“. Prema Haradinaju, uprkos presudi, borba za slobodu se nastavlja.

Nije bilo reakcija visokih zvaničnika, ali se očekuju tokom dana.

Pogledajte ceo razgovor u okviru emisiju N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar