Mihajlović: Od ishoda rata u Ukrajini će zavisiti i rešenje problema KiM

Vesti 02. okt 202212:18 8 komentara
FoNet/Milica Vučković

Potpisivanje sporazuma ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije nije bio kvalitetan potez za Beograd, niti je za to sada bio dobar trenutak, iako je njegov značaj nikakav, izuzev medijskog, izjavio je novinar Milivoje Mihajlović, koji je uveren da će od ishoda rata u Ukrajini zavisiti i rešenje problema Kosova i Metohije.

Kako je ocenio u FoNetovom serijalu Kvaka 23, sporazum o konsultacijama dva ministarstva je i potpisan zbog toga da bi se publici u Srbiji pokazalo da vlast nije pokidala veze sa Rusijom i da se na neki način i dalje drži ta linija između Beograda i Moskve.

Pročitajte još

S druge strane, taj postupak je izazvao lavinu reakcija sa Zapada, koji to knjiži kao pogrešan potez Srbije, rekao je Mihajlović i primetio da je to još jedna tačka pritiska da Beograd što pre sankcijama reaguje prema Ruskoj Federaciji.

„Ne znam zbog čega se vlast dovela u takvu situaciju, verovatno zbog planova da se na proleće održe neki novi izbori, ali ova vrsta poteza je stavljanje lopte na penal Zapadu da šutira na naš gol. Taj sporazum, međutim, gura u senku aneksiju delova Ukrajine„, protumačio je on.

Dodao je da je Srbija sada na margini, „kap u moru velikih svetskih vesti i geopolitičkih igara, što su verovatno i imali na umu oni koji su doneli odluku da se sada potpiše sporazum sa Rusijom“.

Upitan da li će Srbija, ipak, uvesti sankcije Rusiji, on je odgovorio da ne zna da li će Beograd izdržati pritiske sa Zapada, ali je upozorio da bi sankcije Moskvi proizvele ozbiljne posledice po energetski sektor i stabilnost u Srbiji.

Ne znam koliko je Vlada spremna da izdrži taj pritisak ili koliko je spremna da se mu se povinuje, ali šta god da uradi, ceh će platiti građani Srbije, predvideo je Mihajlović i ocenio da kupovina vremena sužava manevarski prostor, jer će na kraju vlast morati da se odluči „ili tamo ili tamo“.

„Pitanje je na koji način ćemo se iz ove situacije izvući, mislim da će nas dešavanja u Ukrajini i na globalnom planu na neki način spasiti od nekakve kataklizme kada je u pitanju pritisak jedne ili druge strane“, procenio je Mihajlović.

„Ako Vučića obe strane sateraju u ćošak, neće imati izlaznu varijantu za opstanak na vlasti“

Upitan šta će se dogoditi ako Aleksandar Vučić ipak bude sateran u ćošak i sa jedne i sa druge strane, on je odgovorio da ne zna, ali misli da Vučić, u tom slučaju, „neće imati izlaznu varijantu što se tiče opstanka na vlasti, a šta će Srbija posle toga, na šta će ličiti – to ćemo videti“.

Mihajlović je ukazao da Srbiju koriste i Rusija i Zapad, koji bi bio rad da Srbija bude još jedna poluga pritiska na izolaciju Rusije, a Rusija hoće da obezbedi političko prisustvo na tlu Evrope, između ostalog i preko Srbije.

„Ovo je veliki rat. Sve više se u svim svetskim medijima pominje da je već počeo Treći svetski rat“, napomenuo je on i globalnu situaciju uporedio sa onom uoči Prvog svetskog rata.

Imamo interese velikih, imamo male koji će sagoreti u tim sukobima velikih, dok je Evropa postala igralište globalnih geopolitičkih strateških interesa, smatra Mihajlović, koji se boji da se front sa Ukrajine ne proširi na neka druga područja.

Vidimo da je Bliski istok uvek tu spreman za konflikt, Balkan takođe, predočio je on i napomenuo da nije siguran da ćemo dobro proći ukoliko se lokalni lideri ne dogovore, kako bismo makar jednom izbegli neki veliki sukob.

„Probleme sa evrointegracijama imamo pre svega zbog Kosova“

Na pitanje o inicijativi iz Evropskog parlamenta da se Srbiji suspenduju pregovori o članstvu u Evropskoj uniji, on je ocenio da je ta pretnja realna i podsetio da postoji već 20 godina, posebno zbog problema Kosova.

„Imamo problema sa evrointegracijama, ne samo kada su u pitanju oni koraci koje smo dužni kao država da napravimo da bi stigli pred vrata Evrope, nego i pre svega zbog Kosova“, objasnio je Mihajlović.

Kad kaže „mi“, on misli „na aktuelnu vlast, prošlu vlast, pretprošlu ili bilo koju vlast“ i konstatuje da je Kosovo „problem koji dovodi ekipu na vlast u Srbiji i skida je sa vlasti, dovodi je uz obećanja da će ga rešiti, a skida je uz neispunjena obećanja“.

Mihajović ne veruje da će Srbija biti izložena sankcijama ili izolaciji Zapada i objašnjava da „niko neće da izoluje i ubija dužnika“.

„Ako se zna da se Srbija zaduživala na Zapadu, svako hoće dužnika da održava u životu, makar tek toliko da može da bude sposoban da vraća dugove“, rekao je Mihajlović.

Prema njegovom mišljenju, ništa, međutim, nije nemoguće, jer je Evropa zapala u ćorsokak i postala, na neki način, talac sukoba Istoka i Zapada.

„Veliki ne priznaju međunarodno pravo za male“

Upitan da li je ruskom aneksijom delova Ukrajine zabijen glogov kolac u međunarodni pravni poredak kakav smo do sada poznavali, posle njegovog višegodišnjeg temeljnog ugrožavanja na raznim stranama sveta, on je odgovorio da „veliki ne priznaju međunarodno pravo za male“.

„Ali, možda ukrajinska kriza, u najboljem slučaju, bude mogućnost da se resetuje međunarodna pravda, da se neke stvari ponovno učvrste. Za to je naravno potreban dogovor velikih. Mi mali tu nemamo šta da tražimo“, naglasio je Mihajlović.

Upitan da li odnosi sa Moskvom utiču na poziciju Beograda u pregovorima sa Prištinom, on je uzvratio ocenom da ne utiču u velikoj meri i konstatovao da je dijalog u Briselu banalizovan.

Sveden je na opstanak na vlasti i beogradske garniture i prištinske garniture, tvrdi Mihajlović, koji misli da je na delu velika igra, pre svega medijska, da se građani drže u nekakvoj vrsti straha.

Na opasku da se u rešavanje problema Kosova uključuje sve veći broj posrednika, on je rekao da su svi zabrinuti zbog stanja na Balkanu i strepe od većeg sukoba, ali i zato što svi hoće da ostanu za stolom, po onom pravilu „ko nije za stolom, taj je na meniju“, mada nemaju ideju kako će to rešiti.

Uprkos tome, on misli da će od ishoda rata u Ukrajini zavisiti i rešenje problema Kosova i Metohije, ali upozorava i da je Balkan „u čeljustima udružene balkanske mafije, koja neće to rešenje“.

Kako je ukazao, „ta mafija je u tesnoj sprezi sa politikom i institucijama sistema, pre svega sa bezbednosnim sistemima, i njoj ne treba rešenje, jer će moći da radi bez problema sve dok je ovakvo stanje“.

Mihajlović procenjuje da smo daleko od međunarodne konferencije o Kosovu i obrazlaže da je Vašington, pre svega, shvatio da sada nije vreme za „pravljenje novih granica“.

Kako je obrazložio, „oni to nikada neće javno da kažu zato što su podržali nezavisnost Kosova, zato što su investirali u taj kosovski rat u dobroj meri, ali su razumeli da 2022. nije godina kada se crtaju granice“.

„Mislim da su razumeli i to da Kosovo ne može da bude potpuno nezavisno bez pristanka Beograda i da je mnogo bolje da rade na približavanju dve strane i jačanju ekonomskih veza, što bi donelo više koristi nego 15 godina pregovaranja“, istakao je Mihajlović.

On zato i smatra da u ovom trenutku ne treba presecati kosovski čvor, jer bi podela ili potpuna nezavisnost Kosova proizveli domino efekat, a „region ušao u pakao“, što bi bila „repriza devedesetih godina“.

„Onda bi bila logika – ako može Preševo, zašto ne bi Tetovo, ako može Tetovo, zašto ne bi Ulcinj“, rekao je Mihajlović i upozorio na opasnost nacionalnih centripetalnih sila na Balkanu.

Na pitanje šta u mogu da očekuju građani, ako se ima u vidu celokupna situacija u kojoj se Srbija nalazi, on je odgovorio da u prezaduženoj zemlji, opustošenoj u privatizaciji, sa kulturološkom matricom u pink bojama i Skupštinom koja liči na rijaliti šou, mogu da očekuju ili veliki reset ili propast.

Na koju će se stranu Srbija okrenuti, to uvek zavisi od vlasti, rekao je Mihajlović i ukazao da „vlast drži medije, oblikuje pažnju i svest građana onako kako njoj odgovara i zato većina građana, sve dok je tako, za nju i glasa“.

Kako je primetio, većina Srba uvek glasa za aktuelnu vlast, a kada se vlast promeni, onda oni promene političku opciju i glasaju za tu drugu vlast.

„Ne znam, samo se bojim da će velika svetska kriza prodrmati i protresti velike, a što se nas malih tiče, neka nam je Bog u pomoći“, zaključio je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare