Mihajlović: Potrebno ministarstvo za zelenu transformaciju

Vesti 18. jan 202214:58 > 14:59 11 komentara
N1/arhiva

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je ocenila da bi Srbija brže dugoročno obezbedila energetsku stabilnost koristreći obnovljive izvore energije kada bi imala ministarstvo za zelenu tranziciju i energetsku efikasnost.

Ona je u vladi Srbije, na obeležavanju početka projekta „EU za zelenu agendu u Srbiji“ istakla da je zelena agenda mogućnost za brži privredni razvoj i prilika za nove investicije, a ne pretnja po energetski sektor. Najvažnija pitanja za svaku zemlju su, kako je ocenila, da bude energetski stabilna i samodovoljna, odnosno da ima dovoljno energije i da istovremeno čuva životnu sredinu.

„Zelena agenda za sektor rudarstva i energetike znači da nije moguće sprovoditi odluke ukoliko se ne vodi računa o životnoj sredini. Zelena agenda jeste mogućnost za brži razvoj, to je novi model rasta, i prilika za nove investicije, nova radna mesta. Zelena agenda nije, a to slušamo svih prethodnih dana, pretnja nikome. Nije pretnja energetskoj stabilnosti, niti zaposlenima u javnim preduzećima u energetskom sektoru“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je zelena agenda i mogućnost bržeg i održivog privrednog rasta, da su neophodne investicije, ali i aktivna uloga države.

„Treba da predvodimo te promene, a ne da budemo sa strane i čekamo. Mislim da nam je u narednoj vladi potrebno i ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost i da tako idemo brže ka dugoročnom obezbeđivanju energetske stabilnosti koristeći OIE“, rekla je ona.

Projekat „EU za zelenu agendu u Srbiji“ je u vrednosti osam miliona evra, a partneri u njegovom sprovođenju su UNDP, EIB, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, dok su korisnici, pored Ministarstva rudarstva i energetike, i Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare