Mihajlović: Pripremamo krivične prijave zbog smrti rudara u rudniku Soko

Vesti 06. avg 202212:13 > 14:5324 komentara
Izvor: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Ministarstvo priprema krivične prijave zbog smrti osmorice rudara koji su poginuli 1. aprila u rudniku "Soko".

Komentarišući to što je pravosuđe u Aleksincu odlučilo da nema osnova za krivično gonjenje za smrt osam rudara, Mihajlović je rekla da će Ministarstvo krivičnu prijavu predati Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

Pročitajte još

„Ministarstvo u odnosu na dokumentaciju misli da ima elemenata za podnošenje krivične prijave“, rekla je Mihajlović.

Ona je pozvala porodice poginulih rudara da podnesu prigovor na odluku.

Kako je rekala, u Ministarstvu misle da je bilo propusta i da nikada ne smeju da se ponove i da se i zbog budućih radnika mora utvrditi šta se u rudniku „Soko“ tačno desilo.

Ukazala je da rudnik ne radi i da neće raditi dok ne ispune u potpunosti ono što je Ministarstvo tražilo.

U teškoj nesreći 1. aprila ove godine u rudniku „Soko“ kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno.

„Nadležni da učine više za uslove u kojima rudari rade“

Mihajlović je čestitala Dan rudara i poželela im da budu živi i zdravi i da svi nadležni učine više za uslove u kojima rudari rade.

Ministarka je, na konstitutivnoj sednici Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, rekla da u Srbiji ima 300 eksploatacionih polja, a mineralna bogatstva u Srbiji procenjuju se na 250 milijardi evra.

Komora sada ima oko hiljadu članova, rekla je Mihajlović i pozvala sve rudarske i geološke inženjere da se pridruže, ocenivši da „bez struke nema napretka Srbije“.

Ona je poručila da rudarstvo i zaštita životne sredine idu ruku pod ruku.

Predsednik Komore Željko Lacmanović obećao je posle sednice da će raditi na unapređenju rudarstva u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora Komore i zamenik ministarke Dejan Milijanović izrazio je poštovanje rudarima za „svaku prolivenu kap znoja“ i saosećanje sa porodicama i prijateljima poginulih rudara, porućivši da oni ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni.

„Mi po našim strukovnim stazama ne možemo da hodamo, već da trčimo ako želimo da stignemo kolege iz Evrope. Naš zadatak nije rudarstvo po bilo koju cenu, već održivo rudarstvo u saglasju sa zakonima zaštite životne sredine“, poručio je Milijanović.

„Očekujem vrednu i radnu vladu“

Mihajlović je na pitanje ko će biti u Vladi Srbije rekla je da ne zna, ali da se nada da će Vlada imati konsenzus oko najvažnijih pitanja.

„Godina je teška i očekujem jedinstvo po najvažnijim pitanjima za državu. Očekujem vrednu i radnu vladu. Ne znam ko će biti ministri, ali se nadam struci“, rekla je Mihajlović.

Komentari

Vaš komentar