Mihajlović sa ambasadorom Kanade: Otvoreni smo za razgovor o nuklearnoj energiji

Vesti 21. feb 202214:217 komentara
Izvor: Unsplash/Lukáš Lehotský

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Kanade Žilom Normanom o saradnji dve države u energetici i rudarstvu, posebno u oblasti energetske tranzicije i procesu dekarbonizacije elektroenergetskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva.

„Otvoreni smo za razgovore o svim energetskim izvorima, uključujući i nuklearne elektrane. U novom investicionom planu, koji obuhvata planirane i potencijalne projekte u oblasti rudarstva i energetike, ukupne vrednosti veće od 35 milijardi evra, obnovljivi izvori energije čine više od polovine predviđenih novih energetskih kapaciteta“, rekla je Mihajlović.

Pročitajte još:

Norman je konstatovao da je energetska tranzicija izazov na globalnom nivou i da je Kanada spremna da pruži Srbiji podršku na tom putu, posebno kada je reč o procesu dekarbonizacije.

Bilo bi dobro i da imamo zajednički sastanak u onlajn formatu, gde će kanadski stručnjaci i predstavnici kompanija razgovarati sa vašim Ministarstvom. Mislim da postoji prostor da razmenimo iskustva, pružimo tehničku podršku, da čujemo jedni druge i da unapredimo saradnju u ovoj oblasti, koja je važna za ceo svet, naglasio je Norman.

Na sastanku je bilo reči i o kompanijama iz Kanade koje posluju u Srbiji u sektoru energetike i rudarstva i mogućnostima za rast investicija, a Mihajlović je ponovila da je realizacija rudarskih projekata moguća jedino ako se poštuju svi standardi zaštite životne sredine, kao i da neće biti dozvoljene tehnologije i procesi proizvodnje koji imaju negativan ekološki uticaj.

Komentari

Vaš komentar