Mihajlović: Silovateljima i nasilnicima nikada neće biti mesto u medijima

Vesti 28. sep 202218:27 28 komentara
ZORANA MIHAJLOVIC
Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da serijskim silovateljima i nasilnicima "nikada nije i neće biti mesto u medijima" i poručila da mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja, a ne podstrekači istog.

Povezane vesti:

Zorana Mihajlović rekla je za portal Nova.rs, nakon što je tabloid „Informer“ objavio intervju sa serijskim silovateljem u kojem su iznošeni uznemirujući detalji izvršenja krivičnih dela, da mediji umesto što se bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izveštavanja, treba da otvore pitanja bezbednosti žena na javnim mestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

Širenjem straha, čini se, prema ocenama predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednice Vlade Srbije, korak unazad za sav trud i rad koji su do sada uložili u borbi protiv bilo koje vrsta nasilja nad ženama i devojčicama.

Zorana Mihajlović istakla je da je, pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno raditi i sa počiniocima nasilja kako bi pokušali da ih integrišemo u društvo.

Pored toga, kako ističe predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost potreban je i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati.

„Moramo da nađemo način kao društvo kako i na koji način da kontrolišemo i vršimo resocijalizaciju nasilnika. Ponavljam još jednom, pored registra nasilnika i pedofila, pored informacije da je nasilnik pušten na slobodu ili da se brani sa slobode, važno je u zakonodavnom okviru stvoriti uslove kontrole“, poručila je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare